Έλλειψη σιδήρου, γλουτένη & τριχόπτωση

Εάν τα μαλλιά σας αρχίσουν να πέφτουν ξαφνικά – ειδικά εάν είστε γυναίκα ή αν είστε άντρας του οποίου τα μαλλιά δεν ακολουθούν τα καθιερωμένα περιγράμματα της αρσενικής φαλάκρας – μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί γιατί. Πιθανότατα δεν θα σκέφτεστε να εξετάσετε το πεπτικό σας σύστημα ως πιθανή αιτία αυτής της απώλειας τρίχας. Αλλά η κοιλιοκάκη – μια πεπτική κατάσταση που περιλαμβάνει την αντίδραση του σώματός σας σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται γλουτένη που βρίσκεται σε ορισμένους κόκκους – φέρνει συνδέσμους σε ένα είδος απώλειας τρίχας που ονομάζεται alopecia areata. Επιπλέον, η κοιλιοκάκη μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια σιδήρου, η οποία μπορεί να συνδεθεί με την τριχόπτωση.

Τα βασικά της κοιλιοκάκης νόσου

Η κοιλιοκάκη, μια γενετική πάθηση, εμφανίζεται όταν το σώμα σας αντιδρά στην κατανάλωση γλουτένης προκαλώντας βλάβη στο λεπτό έντερο. Επειδή αυτή η εντερική βλάβη σημαίνει ότι δεν μπορείτε να απορροφήσετε τα θρεπτικά συστατικά καλά, οι άνθρωποι με μη διαγνωσμένη κοιλιοκάκη συχνά υποφέρουν από ανεπάρκεια σιδήρου, μαζί με άλλες ανεπάρκειες των βιταμινών. Για τη θεραπεία της κοιλιοκάκης, πρέπει να εξαλείψετε όλες τις πηγές γλουτένης από τη διατροφή σας, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφύγετε τα πάντα που περιέχουν σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη – τους τρεις κόκκους γλουτένης. Σχεδόν όλα τα συμβατικά ψημένα προϊόντα και πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν ένα ή περισσότερα από αυτά τα δημητριακά, καθιστώντας την δίαιτα δύσκολη να ακολουθήσει.

Αλωπεκία Areata

Όπως και η κοιλιοκάκη, η αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, που σημαίνει ότι τα ίδια τα κύτταρα του ανοσοποιητικού σας σώματος προκαλούν τη ζημιά – εντερική βλάβη στην περίπτωση της κοιλιοκάκης και απώλεια μαλλιών στην περίπτωση της αλωπεκίας. Τα άτομα με κοιλιοκάκη πάσχουν από υψηλότερα ποσοστά αλωπεκίας σε σχέση με το γενικό πληθυσμό και μερικά άτομα με αλωπεκία έχουν αδιαγνωσθείσα κοιλιοκάκη. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2009 στο ιατρικό περιοδικό “Digestion” διαπίστωσε ότι περίπου το 2% των νεοδιαγνωσθέντων κοιλιοκάκη είχε επίσης τριχόπτωση που προέρχεται από αλωπεκία αρετάτα. Πολλοί επίσης είχαν ανεπάρκεια σιδήρου, αν και δεν είναι σαφές εάν αυτό σχετίζεται με την απώλεια μαλλιών τους.

Ελλειψη σιδήρου

Είναι πιθανό η έλλειψη σιδήρου να παίζει κάποιο ρόλο στην ανύπαρκτη απώλεια τρίχας κατά την απουσία κοιλιοκάκης, αλλά η έρευνα σε αυτή την ερώτηση έχει αναμίξει αποτελέσματα. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2008 στο περιοδικό “Dermatology Online Journal”, οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα σιδήρου σε ασθενείς με τριχόπτωση και συνέκριναν τα επίπεδα σιδήρου τους σε υγιείς μάρτυρες. Βρήκαν ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα σιδήρου στην ομάδα ελέγχου σε σύγκριση με την ομάδα τριχόπτωσης, αλλά οι διαφορές δεν ήταν σημαντικές. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη σιδήρου μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στην τριχόπτωση, αλλά πιθανώς δεν είναι σημαντική.

Σκέψεις

Αν αντιμετωπίζετε ανεξήγητη απώλεια μαλλιών και ο δερματολόγος σας διαγνώσκει την αλωπεκία, πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να υποβληθείτε σε δοκιμή για κοιλιοκάκη εάν έχετε κάποιο από τα συμπτώματα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν γαστρεντερικές καταγγελίες, κόπωση, αϋπνία, εξανθήματα, στειρότητα και κατάθλιψη. Εάν οι εξετάσεις σας δείχνουν ότι έχετε κοιλιοκάκη, ακολουθώντας μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να σας βοηθήσει να αντιστρέψετε την απώλεια μαλλιών. Ακόμα, δεδομένου ότι η απώλεια μαλλιών συχνά αναστρέφεται από μόνη της σε ασθενείς με αλωπεκία, μπορεί να μην γνωρίζετε ποτέ αν η διατροφή σας βοήθησε ή όχι. Ωστόσο, η κολλήσει με μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί επίσης να βοηθήσει τα άτομα με κοιλιοκάκη να βελτιώσουν τα αποθέματα σιδήρου τους και να αποφύγουν άλλα προβλήματα υγείας, όπως η οστεοπόρωση.