Έχω ζάλη και δύσπνοια ενώ τρέχω

Εάν αντιμετωπίζετε ζάλη και δύσπνοια ενώ εκτελείτε, μπορεί να είναι μια ανησυχητική εμπειρία, αλλά αυτά τα συμπτώματα συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν εάν έχετε άσθμα που προκαλείται από άσκηση, απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης ή αφυδάτωση. Υπάρχουν διάφορα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αντιμετωπίσετε και να αποτρέψετε την εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων κατά την εκτέλεση.

Εάν το άσθμα που προκαλείται από την άσκηση προκαλεί τα συμπτώματά σας, τότε η αποξήρανση και η ψύξη των αεραγωγών είναι συχνά η αιτία. Ο ψυχρός, ξηρός και μολυσμένος αέρας μπορεί να αυξήσει τη σοβαρότητα της δύσπνοιας σας εάν έχετε αυτό το είδος άσθματος. Όσο για τη ζάλη, αν σταματήσετε απότομα, τα αιμοφόρα αγγεία σας είναι διασταλμένα ενώ τρέχετε που επιτρέπει τη γρήγορη ροή αίματος προς τους μυς που χρησιμοποιείτε. Ξαφνικά η διακοπή θα επιβραδύνει την καρδιά σας, αλλά τα αιμοφόρα αγγεία σας θα παραμείνουν ανοιχτά και μπορεί να εμφανιστεί πτώση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με την Go Ask Alice των Υπηρεσιών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Columbia. Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να προκαλέσει ζάλη.

Ένα βρογχοδιασταλτικό μπορεί να ανοίξει τους αεραγωγούς σας όταν χρησιμοποιείται πριν από τη λειτουργία, προκειμένου να βελτιωθεί η δύσπνοια που προκαλείται από το άσθμα. Το ίδιο βρογχοδιασταλτικό που χρησιμοποιείται για την πρόληψη βρογχόσπασμου μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα Θέματα Υγείας. Για μακροχρόνια ανακούφιση, υπάρχουν πολλά χάπια και εισπνεόμενα φάρμακα. Δεδομένου ότι το άσθμα που προκαλείται από την άσκηση μπορεί να είναι χειρότερο για τους πάσχοντες από αλλεργία, η θεραπεία αλλεργιών με αντιισταμινικά ή ενέσεις ανοσοθεραπείας μπορεί να προσφέρει ανακούφιση. Εάν αισθάνεστε σαν να λιποθυμείστε ενώ τρέχετε, ξαπλώνετε με το επίπεδο του κεφαλιού σας στην καρδιά σας, σύμφωνα με την Go Ask Alice των Υπηρεσιών Υγείας της Columbia.

Ζεσταίνετε για 10 έως 15 λεπτά πριν τρέξετε. Αναπνεύστε από τη μύτη σας αντί να παίρνετε μεγάλες γουλιές αέρα μέσα από το στόμα. Αναπνοή μέσω της μύτης σας φυσικά θερμαίνει, υγραίνει και φιλτράρει αέρα που εισέρχεται στον αέρα. Αν είναι κρύο έξω, φορέστε ένα φουλάρι πάνω από τη μύτη και το στόμα σας. Αντί να σταματήσετε ξαφνικά το τρέξιμο σας, δροσίστε για πέντε έως 10 λεπτά με τη μετάβαση από ένα ελαφρύ τζόγκινγκ σε περπάτημα πριν σταματήσετε την προπόνησή σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πίνετε άφθονο νερό πολύ πριν το τρέξιμό σας, κατά τη διάρκεια και μετά, για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Εκτελέστε το “τεστ ομιλίας” της αντιλαμβανόμενης άσκησης συχνά κατά τη διάρκεια της πορείας σας για να αποτρέψετε τον υπεραερισμό και την επακόλουθη ζάλη. Εάν είστε μόλις σε θέση να μιλήσετε ενώ τρέχετε, τότε είστε ακόμα στην ασφαλή ζώνη της “έντασης καρδιοαναπνευστικής άσκησης.

Ο ζάλη και η δύσπνοια κατά τη διάρκεια της κύησης δεν είναι συνήθως σοβαρά συμπτώματα και συχνά θα σταματήσουν χωρίς ιατρική περίθαλψη. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν επίσης να υποδηλώνουν ένα σοβαρό υποκείμενο πρόβλημα, όπως καρδιακά προβλήματα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Εάν αισθανθείτε ζάλη και δυσκολία στην αναπνοή σε συνδυασμό με πόνο στο στήθος, αίσθημα παλμών της καρδιάς, αλλαγές ομιλίας ή διαταραχές της όρασης, αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα.

Αιτία

Θεραπεία

Πρόληψη

Σκέψεις