Ακράτεια κατά την εκτέλεση

Η ακράτεια μπορεί να είναι ένας παράγοντας καθώς τρέχετε. Η επιθυμία για ούρηση ή αποτοξίνωση όταν τρέχει δεν κάνει διακρίσεις ανάλογα με την ηλικία ή το φύλο. Επειδή το σώμα σας επικεντρώνεται στους μυς και τα όργανα που χρησιμοποιούνται, οποιαδήποτε περίσσεια στο πεπτικό σας σύστημα θα εξαλειφθεί γρήγορα, ώστε το σώμα σας να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά καθώς τρέχει.

Ένταση άσκησης

Μία από τις σημαντικότερες αιτίες της ακράτειας κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι το αυξημένο επίπεδο έντασης άσκησης, όπως επισημάνθηκε σε ένα άρθρο με τίτλο “Διατροφικά και ασκούμενα γαστρεντερικά προβλήματα” του Beate Pfeiffer. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, το 80% της ροής του αίματός σας μπορεί να ανακατευθυνθεί από το πεπτικό σας σύστημα στους εργαζόμενους μύες σας. Αυτή η μειωμένη ροή αίματος στο στομάχι σας μπορεί να μειώσει την πεπτική διαδικασία και να σας κάνει να χάσετε τον έλεγχο των εντέρων ενώ τρέχετε. Αυτό δεν αποτελεί ένδειξη υποκείμενης ιατρικής κατάστασης, αλλά η φυσική αντίδραση του σώματός σας στο υψηλό επίπεδο άσκησης και άγχους κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.

Θρέψη

Μια άλλη σημαντική παρατήρηση σχετικά με την εμφάνιση ακράτειας όταν τρέχετε είναι η θρεπτική σας πρόσληψη. Ο Pfeiffer προτείνει ότι πρέπει να αποφεύγονται νέα τρόφιμα πριν από τη λειτουργία τους, ειδικά την ημέρα των αγώνων όταν η σωματική προσπάθεια είναι εξαιρετικά υψηλή. Δηλώνει ότι η διαδικασία της πέψης μπορεί να πάρει οπουδήποτε από 24 έως 72 ώρες και ότι οποιαδήποτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ή λίπη μπορεί να αυξήσουν την ανάγκη να ανακουφιστείτε όταν τρέχετε. Ο καφές ή η καφεΐνη είναι επίσης γνωστοί ενισχυτές της αύξησης της ταχύτητας της διαδικασίας πέψης, οπότε προσπαθήστε να αποφύγετε την κατανάλωσή τους σε περίσσεια πριν από την εκτέλεση.

Αποτελέσματα αφυδάτωσης

Ο Δρ Tim Noakes σημειώνει στο “The Lore of Running” ότι η αφυδάτωση σε συνδυασμό με τις υψηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσει το ρυθμό της γαστρικής εκκένωσης. Η Pfeiffer δηλώνει ότι μπορείτε να διδάξετε το σώμα σας κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας για να ανεχθεί μεγαλύτερες ποσότητες υγρών. Ωστόσο, ο Pfeiffer δηλώνει ότι τα υπερτονικά υγρά ή τα αραιωμένα ποτά ηλεκτρολυτών χαμηλής συγκέντρωσης αυξάνουν την πιθανότητα ακράτειας ενώ ο Noakes δηλώνει ότι βοηθάει στη μείωση της πιθανότητας. Η έρευνα από την Πανεπιστημιακή Ιατρική Σχολή στη Σκωτία φαίνεται να υποστηρίζει τον ισχυρισμό της Pfeiffer.

Άλλα εφέ

Ένας καλός λόγος για να μην τρώτε πάρα πολύ ή τρόφιμα που δεν έχετε συνηθίσει πριν από ένα τρέξιμο είναι τα μηχανικά αποτελέσματα της τρέχουσας κίνησης. Με άλλα λόγια, η αναπήδηση που προκαλείται από την πρόσκρουση της λειτουργίας μπορεί να επιταχύνει το ρυθμό εκκένωσης του στομάχου σας, σύμφωνα με τον Pfeiffer. Λόγω της αυξημένης πίεσης στο γαστρικό σας σύστημα από την αναπήδηση, το στομάχι σας χρειάζεται να απαλλαγείτε ή να υπερβείτε για να το αντιμετωπίσετε.

Εφέ φαρμάκου

Οι δρομείς που λαμβάνουν αναστολείς πόνου όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη, ειδικά σε δρομείς που παίρνουν υψηλές δόσεις, είναι πιο πιθανό να βιώσουν το Γ.Ι. Αγωνία, σύμφωνα με τον Pfeiffer. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Creighton στο Omaha κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λήψη ασπιρίνης και ιβουπροφαίνης όταν τρέχει, προκαλεί αυξημένη ροή ρευστού στο έντερο και μπορεί πράγματι να προάγει την ακράτεια. Άλλα φάρμακα και συμπληρώματα όπως διττανθρακικό νάτριο και κιτρικό είναι πιθανό να προκαλέσουν ακράτεια όταν τρέχουν.