Βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης στα παιδιά

Εάν το παιδί σας παρουσιάζει οποιαδήποτε απώλεια μνήμης ή προβλήματα διατήρησης πληροφοριών, μπορεί να αποτελεί ένδειξη σοβαρής ιατρικής κατάστασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα προβλήματα βραχυπρόθεσμης μνήμης δεν έχουν πραγματική αιτία και μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωσθούν. Θα πρέπει να μιλήσετε στον γιατρό του παιδιού σας για να μάθετε την ακριβή αιτία και την καλύτερη πορεία θεραπείας.

Σημασία

Μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσετε αν το παιδί σας έχει προβλήματα με απώλεια μνήμης. Μπορεί απλώς να μην ανακαλέσει ένα γεγονός, να συγχέει ένα γεγονός με κάτι άλλο ή να ανακαλέσει ένα γεγονός αλλά όχι να το εκφράσει προφορικά. Εάν το παιδί σας δεν μπορεί να ανακαλέσει σημαντικά γεγονότα, άτομα ή μέρη σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Συμπτώματα

Το πρώτο σημάδι της απώλειας βραχυπρόθεσμης μνήμης είναι ότι το παιδί σας δεν μπορεί να ανακαλέσει ένα συγκεκριμένο γεγονός, άτομο, τόπο ή πράγμα που πρέπει να θυμάται, ακόμα και αν την ρωτήσετε επανειλημμένα. Εάν έχει βιώσει ένα τραυματικό γεγονός όπως θάνατο ή μάρτυρες κατάχρησης, μπορεί να μην μπορεί να ανακαλέσει κάποιες αναμνήσεις σχετικά με αυτό το γεγονός.

Αιτίες

Η διάσειση, τα φάρμακα κατά του άγχους, η δηλητηρίαση από το μόλυβδο, η διαταραχή του μετατραυματικού στρες, το τραύμα, οι ψυχικές διαταραχές, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο υποσιτισμός, η χρήση ναρκωτικών, ο διαβήτης και οι όγκοι του εγκεφάλου μπορούν να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης στο παιδί σας. Εάν το παιδί σας έχει πληγωθεί πρόσφατα σε ένα ατύχημα στο σπίτι, στο παιχνίδι ή στο σχολείο, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική περίθαλψη το συντομότερο δυνατόν για να αποκλείσετε τη διάσειση, σύμφωνα με την Medline Plus.

Επιπλοκές

Εάν υπάρχει σημαντική απώλεια μνήμης, θα μπορούσε να είναι δυνατόν κάποιο τμήμα του εγκεφάλου να παρουσιάσει κακή λειτουργία ή να υποστεί βλάβη, όπως από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίζεται όταν η παροχή αίματος στον εγκέφαλο έχει μπλοκαριστεί ή διακυβευτεί, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει άλλες βλάβες όπως απώλεια της εγκεφαλικής δραστηριότητας, δυσκολία στην ομιλία και παράλυση, εκτός από την απώλεια μνήμης.

Διάγνωση και Θεραπεία

Προκειμένου να διαγνωστεί σωστά η απώλεια μνήμης, ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει διάφορες εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης μίας μαγνητικής τομογραφίας, σάρωσης CAT ή αίματος. Η θεραπεία θα μπορούσε να περιλαμβάνει ρύθμιση της δοσολογίας φαρμάκων κατά του άγχους. Ο έλεγχος του διαβήτη μπορεί επίσης να βοηθήσει με προβλήματα μνήμης. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Επαγγελματικής Θεραπείας, η επαγγελματική θεραπεία και η συμπεριφορική θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στη διόρθωση προβλημάτων και την πρόληψη μελλοντικών επιπλοκών.