Δύσπνοια στην εφηβεία

Αν έχετε παρατηρήσει ότι ο έφηβος σας έχει δύσκολες στιγμές να αναπνεύσει ή να χτυπά και να πρηστεί μετά από πολύ μικρή δραστηριότητα, μπορεί να είναι αρκετά τρομακτικό. Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την αναπνοή του εφήβου σας, αλλά η ιατρική φροντίδα είναι απαραίτητη επειδή ορισμένες αιτίες μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές, σύμφωνα με την ιστοσελίδα FamilyDoctor.org.

Ορισμός

Ο ιατρικός ορισμός της δύσπνοιας είναι δύσπνοια και συμβαίνει όταν ο έφηβός σας δεν μπορεί να αναπνεύσει κανονικά και αισθάνεται σαν να μην μπορεί να πάρει αρκετό αέρα. Μπορεί να αισθάνεται σφίξιμο στο στήθος της ή να νιώθει σαν να ασφυκτιεί, σύμφωνα με το MayoClinic.com. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η δυσκολία στην αναπνοή είναι προσωρινή και αποβάλλεται όταν εξαλείφονται οι περιβαλλοντικοί παράγοντες ή οι παράγοντες του τρόπου ζωής που προκαλούν δύσπνοια. Σε άλλες περιπτώσεις, η δύσπνοια προκαλείται από μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί για τη μείωση των συμπτωμάτων.

Κοινές αιτίες

Η υπερβολική σωματική άσκηση μπορεί να αναγκάσει τον έφηβο να έχει μια δύσκολη αναπνοή, αλλά συνήθως η διακοπή της άσκησης θα λύσει το πρόβλημα. Ορισμένοι έφηβοι εμφανίζουν δύσπνοια εάν επισκέπτονται περιοχές που έχουν υψηλή ανύψωση ή που έχουν πολύ ζεστές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με το Circulation, ένα περιοδικό της American Heart Association. Έχοντας ένα κρύο που φράζει τις κόλλες των εφήβων σας μπορεί επίσης να κάνει πιο δύσκολο να αναπνεύσει, αλλά το πρόβλημα πηγαίνει μακριά καθώς ο ιός καθαρίζει. Η έκθεση σε σκόνη, καπνό τσιγάρων και περιβαλλοντικούς ρύπους μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προσωρινή δύσπνοια.

Περισσότερα σοβαρά προβλήματα υγείας

Εάν η δύσπνοια του εφήβου σας εμφανίζεται συχνά, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την ύπαρξη υποκείμενης ιατρικής πάθησης. Το άσθμα είναι ένα κοινό πρόβλημα μεταξύ των παιδιών και μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή. Η αναιμία μπορεί επίσης να προκαλέσει δύσπνοια. Εμφανίζεται όταν ο έφηβός σας δεν έχει αρκετό σίδηρο και η διαταραχή μπορεί επίσης να προκαλέσει κόπωση και αχνό δέρμα. Οι χρόνιες αλλεργίες στη σκόνη, τη γύρη και τη μούχλα μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά την ικανότητα των εφήβων σας να αναπνεύσουν. Εάν ο έφηβός σας είναι παχύσαρκος, μπορεί επίσης να μην αναπνέει. Οι διαταραχές άγχους, οι κρίσεις πανικού, τα καρδιακά προβλήματα και οι διαταραχές των πνευμόνων μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε δύσπνοια.

Σκέψεις

Μην αγνοείτε δυσκολία στην αναπνοή στον έφηβο. Εκτός αν ασκεί ή κάνει διακοπές σε υψηλό υψόμετρο ή σε ακραίες καιρικές συνθήκες, η δύσπνοια εντάσσεται και θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια. Επειδή η αναπνοή είναι ένα σύμπτωμα πολλών παθήσεων, ασθενειών και ασθενειών, είναι σημαντικό να καθορίσετε τι προκαλεί την αναπνοή του έφηβου σας. Μόλις ο γιατρός της καταλάβει τι το προκαλεί, μπορεί να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, έτσι ώστε ο έφηβός σας να μπορεί να αναπνεύσει φυσιολογικά ξανά.