Είναι ένα σπυράκι ή κρύο πληγή;

Όλα αρχίζουν με ένα φλεγόμενο κόκκινο χτύπημα στο πρόσωπό σας επικίνδυνα κοντά στα χείλη σας – ή μερικές φορές στο πηγούνι σας ή στο ρουθούνι σας. Εάν δεν είχατε ποτέ αυτό το πρόβλημα πριν, μπορείτε να αναρωτηθείτε: “Είναι ένα σπυράκι ή μια κρύα πληγή;” Υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο.

Αιτίες

Τα σπυράκια και οι κρύες πληγές έχουν πολύ διαφορετικά αίτια. Οι ψυχρές πληγές εκρήγνυνται επειδή έχετε μολυνθεί από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 1 ή τον HSV-1, ο οποίος μεταφέρεται σε εσάς χωρίς να το γνωρίζετε με ένα φιλί από έναν συγγενή ή φίλο ή μερικές φορές αγγίζοντας ένα μολυσμένο προσωπικό στοιχείο, Ένα σκεύος φαγητού ή μια πετσέτα. Τα σπυράκια, από την άλλη πλευρά, είναι συνώνυμα της ακμής. Οι ειδικοί της Mayo Clinic σημειώνουν ότι η ακμή εμφανίζεται όταν η υπερβολική παραγωγή πετρελαίου στο δέρμα σας, μαζί με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, σχηματίζουν ένα βύσμα στους πόρους σας. Παράγοντας στα βακτήρια που συνήθως βρίσκονται στην επιφάνεια του δέρματός σας και αυτό μπορεί να προκαλέσει την φλεγμονή που ονομάζετε σπυράκι.

Ποιος τους παίρνει;

Κάθε άτομο οποιασδήποτε ηλικίας μπορεί να πάρει ένα σπυράκι ή μια κρύα πληγή. Αλλά γενικά, οι έφηβοι είναι πιο επιρρεπείς στο να πάρουν σπυράκια λόγω ορμονικών αλλαγών που προκαλούν το δέρμα τους να παράγει περισσότερο πετρέλαιο, λέει η κλινική Mayo. Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να μολυνθούν αρχικά από τον HSV-1, λέει η Αμερικανική Εταιρεία Κοινωνικής Υγείας. Μπορεί να έχετε μόνο ένα κρύο πληγή στη ζωή σας, αλλά μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε διαλείπουσες εστίες αυτών των αλλοιώσεων. Ο ιός HSV-1 παραμένει στο σώμα σας για πάντα, τοποθετώντας τον σε αδράνεια στα γάγγλια που βρίσκονται πιο κοντά στη βάση του κρανίου σας, μέχρι να συμβεί κάτι να προκαλέσει ξυπνήσει τον ιό. Εάν πάρετε σπυράκια, αυτή η κατάσταση του δέρματος είναι πιο πιθανό να είναι ένα επίμονο, συνεχιζόμενο πρόβλημα – ειδικά κατά τη διάρκεια των εφήβων ετών.

Συμπτώματα

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας λέει ότι μόνο το 10 τοις εκατό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με HSV-1 έχει πραγματικά μια κρύα πληγή. Οι ψυχρές πληγές συνήθως εκδηλώνονται μεταξύ 2 και 20 ημερών μετά από μια αρχική μόλυνση με το HSV-1. Πριν να πάρετε μια κρύα πληγή, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας είναι εξαιρετικά τρυφερό ή να αντιμετωπίσετε μια περίεργη αίσθηση καψίματος ή μυρμήγκιασμα στην προοπτική περιοχή μόλυνσης. Οι ψυχρές πληγές μπορούν να εμφανιστούν με τη μορφή πολλών φουσκάλων ή μιας κυψέλης, γενικά πολύ κοντά στο στόμα, λέει ο AAD. Αυτές οι φουσκάλες τελικά ρήξη, εξιδρώματα, ψώρα και επουλωθούν χωρίς σημάδια μέσα σε μερικές εβδομάδες. Η κλασική φλύκταινα ακμής – το σπυράκι που αναδύεται από το δέρμα σε μισο-θόλο σχήμα με άκρη γεμάτο με πύμνη – μπορεί να είναι λάθος για μια κρύα πληγή αν δεν είστε συνηθισμένοι να βλέπετε αλλοιώσεις στο δέρμα σας. Τα σπυράκια μπορεί επίσης να είναι επώδυνα, ειδικά κύστεις που αναπτύσσονται βαθιά κάτω από το δέρμα σας. Ωστόσο, οι κρύες πληγές συνδέονται γενικά με περισσότερη σωματική δυσφορία – πόνο, κάψιμο και φαγούρα – μέχρι να επουλωθούν.

Θεραπεία

Είτε πρόκειται για σπυράκι είτε για κρύα πληγή, ο βασικός κανόνας δεν είναι να συμπιέσετε τη βλάβη ή να την επιλέξετε με το χέρι. Αυτό προκαλεί το δέρμα σας σε ουλή. Εάν έχετε ένα σπυράκι, πιέζοντας μπορεί να αναγκάσει τα βακτήρια να εισέλθουν βαθύτερα στο δέρμα, οδηγώντας σε μια πιο έντονη λοίμωξη, λέει η κλινική Mayo. Αλλά η συλλογή σε κρύες πληγές είναι ακόμη πιο επικίνδυνη · η υδαρής ουσία μέσα στην κυψέλη περιέχει ζωντανό HSV-1. Εάν αγγίξετε ή ανοίξετε μια κρύα πληγή, μπορείτε να μεταφέρετε τον ιό σε άλλα μέρη του σώματός σας. Οι ειδικοί της κλινικής Mayo σημειώνουν ότι αν δεν εμφανιστούν συχνές κρύες πληγές ή αν δεν εκδηλωθούν κρύες πληγές γύρω από την περιοχή των ματιών σας, αυτές οι αλλοιώσεις γενικά δεν χρειάζονται ιατρική περίθαλψη διαφορετική από την αυτο-φροντίδα (βλ. «Πόροι»). Αλλά τα σπυράκια μπορεί να απαιτούν συνεχή θεραπεία στο σπίτι με τη χρήση τοπικών φαρμάκων ακμής που αγοράζονται από τον πάγκο. Εάν τα σπυράκια είναι επίμονα, μπορεί να είναι απαραίτητο να δείτε έναν δερματολόγο για ένα ισχυρότερο συνταγογραφούμενο φάρμακο.

Λάβετε ιατρικές συμβουλές

Εάν έχετε μια κρύα πληγή, μπορείτε να μολύνετε και άλλους με το HSV-1 επίσης. Αν υποψιάζεστε ότι υπάρχει κρύος πληγή, το AAD σας προειδοποιεί να μην φιλάτε άλλους ή να μοιράζεστε φλιτζάνια, σκεύη ή βάλσαμα για τα χείλη. Αν δεν είστε βέβαιοι και η φλεγμονή σας προκαλεί πόνο και αγωνία, επισκεφθείτε έναν γιατρό για να πάρετε μια ακριβή διάγνωση.