Είναι γκρίζα μαλλιά σύμπτωμα ανεπάρκειας μαγνησίου;

Τα γκρίζα μαλλιά είναι ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης, που εμφανίζεται καθώς το σώμα σας παράγει λιγότερη μελανίνη, την χρωστική που δίνει στα μαλλιά σας το χρώμα τους. Μετά την ηλικία των 30 ετών, οι πιθανότητές σας για ανάπτυξη γκρίζων μαλλιών αυξάνονται κατά 10% έως 20% κάθε δεκαετία. Ωστόσο, η έλλειψη μαγνησίου δεν προκαλεί γκρίζα μαλλιά, και τα γκρίζα μαλλιά δεν αποτελούν σύμπτωμα χαμηλών επιπέδων μαγνησίου.

Μαγνήσιο και το σώμα σας

Ένα βασικό μεταλλικό μαγνήσιο βοηθά με περισσότερες από 300 διαφορετικές χημικές αντιδράσεις στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργιών των νεύρων και των μυών. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για ένα ισχυρό σκελετικό σύστημα, τη διατήρηση του καρδιακού ρυθμού, τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και την υγιή διατήρηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου είναι από 310 έως 320 χιλιοστόγραμμα για ενήλικες γυναίκες, αλλά είναι 350 έως 400 χιλιοστόγραμμα για τις έγκυες γυναίκες και 310 έως 360 χιλιοστόγραμμα για τις γυναίκες που θηλάζουν. Για τους άνδρες, η σύσταση είναι 400 έως 420 χιλιοστόγραμμα ημερησίως.

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας

Ενώ μια ανεπάρκεια μαγνησίου είναι σπάνια, αν δεν έχετε μαγνήσιο, τα πρώτα σημάδια μιας ανεπάρκειας περιλαμβάνουν διέγερση, εξασθενημένους μύες και κόπωση. Άλλα πρόωρα συμπτώματα περιλαμβάνουν απάθεια, σύγχυση, ευερεθιστότητα, αϋπνία, απώλεια μνήμης ή προβλήματα που διατηρούν ή μαθαίνουν νέες πληροφορίες, σύγχυση και μειωμένη όρεξη. Αν συνεχίσετε να υποφέρετε από χαμηλά επίπεδα μαγνησίου, μπορεί να εμφανίσετε αλλαγές στο καρδιαγγειακό σας σύστημα, δηλαδή πιο γρήγορο καρδιακό ρυθμό. Σε περιπτώσεις σοβαρής ανεπάρκειας μπορεί να εμφανιστεί παραλήρημα και παραληρητικές ιδέες, καθώς και μυϊκές συσπάσεις, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα.

Διατροφικές πηγές μαγνησίου

Η πλειοψηφία των διατροφικών μαγνησίου προέρχεται από τα λαχανικά, ειδικά τα σκοτεινά, φυλλώδη χόρτα, όπως το σπανάκι, το λάχανο ή τα κολλάρια. Άλλες καλές πηγές μαγνησίου περιλαμβάνουν αβοκάντο, μπανάνες και αποξηραμένα βερίκοκα – τα αποξηραμένα φρούτα είναι υψηλότερα στο μαγνήσιο από τα φρέσκα – και τα καρύδια, όπως τα αμύγδαλα και τα κάσιους. Τα όσπρια, οι σπόροι, τα ολόκληρα δημητριακά και τα προϊόντα σόγιας είναι επίσης πλούσια σε μαγνήσιο.

Γκρίζα μαλλιά

Εκτός από την ηλικία, τα μαλλιά σας μπορεί να γίνουν γκρίζα ως αποτέλεσμα άλλων παραγόντων. Γενετική προδιάθεση – εάν οι γονείς σας είχαν γκρίζα μαλλιά νωρίς, πιθανότατα θα εμφανίζονταν γκρίζα μαλλιά σε νεώτερη ηλικία – καθώς και οι ορμόνες μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο. Οι εξωτερικές συνθήκες, όπως οι ρύποι ή οι τοξίνες στο περιβάλλον σας, το γενικό κλίμα και η έκθεση σε χημικές ουσίες μπορούν επίσης να ενισχύσουν το ρυθμό γκρίζωσης. Ενώ δεν μπορείτε να αποτρέψετε τη γκρίζα γεύση από τη διατροφή – καθώς γερνάτε, θα χάσει φυσικά το χρώμα της – μερικές ανωμαλίες ορυκτών μπορεί να οδηγήσουν σε γκρίζα μαλλιά. Οι επιστήμονες που δημοσίευσαν στο “Biological Trace Element Research” τον Απρίλιο του 2012 διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα χαλκού φάνηκαν να συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση. Η μελέτη περιελάμβανε έφηβους στο Ιράν οι οποίοι γνώρισαν πρόωρη γλύκισμα και οι ερευνητές δηλώνουν ότι είναι απαραίτητη περαιτέρω έρευνα, διότι τα αποτελέσματα δεν είναι καθοριστικά.