Είναι η οργανική stevia καλύτερη για εσάς από την ερυθριτόλη;

Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε ποια εναλλακτική λύση ζάχαρης είναι η καλύτερη επιλογή, ειδικά εάν προσπαθείτε να περιορίσετε τον εαυτό σας σε πιο φυσικές εναλλακτικές λύσεις. Τόσο τα οργανικά προϊόντα με βάση τα στεβιά όσο και η ερυθριτόλη έχουν τα οφέλη τους, αλλά πρέπει να καταναλώνονται μόνο σε περιορισμένες ποσότητες για να περιορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης παρενεργειών.

Τα βασικά

Τα υποκατάστατα ζάχαρης με βάση τη σέβια παρασκευάζονται με μια ουσία που βρίσκεται στο φυτό stevia που ονομάζεται rebaudioside Α, το οποίο είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη. Το Reb A δεν μπορεί να απορροφηθεί από το σώμα σας, επομένως δεν έχει θερμίδες ούτε επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, αλλά μερικά υποκατάστατα ζάχαρης που περιέχουν στεβιά περιέχουν και άλλα συστατικά που μπορεί να συμβάλλουν σε λίγες θερμίδες ανά μερίδα. Μια αλκοόλη σακχάρου που είναι 60 έως 80 τοις εκατό τόσο γλυκιά όσο η ζάχαρη, αλλά δεν είναι πλήρως αφομοιωμένη, επομένως έχει πολύ περιορισμένη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Πέντε γραμμάρια ερυθριτόλης έχουν μόλις 1 θερμίδα. Ορισμένα γλυκαντικά με βάση τη στέβια περιέχουν επίσης ερυθριτόλη. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να γλυκάνετε τα προϊόντα περαιτέρω, περιορίζοντας παράλληλα την πιθανή πικρή επίγευση που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι όταν καταναλώνουν stevia και επίσης προσθέτει μαζικά στα προϊόντα stevia για να είναι ευκολότερη η μέτρησή τους.

Πιθανές παρενέργειες

Αν και η stevia δεν έχει συνήθως παρενέργειες, μπορεί να προκαλέσει ναυτία και αίσθημα πληρότητας του στομάχου. Η ερυθριτόλη μπορεί να έχει καθαρτικό αποτέλεσμα σε υψηλές δόσεις, όπως συμβαίνει με άλλες αλκοόλες σακχάρων.

Πιθανές αντενδείξεις

Οι έγκυες ή οι θηλάζουσες γυναίκες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν καθόλου στέvu. Οι υψηλές δόσεις στεβιάς μπορεί να έχουν ασθενή μεταλλαξιογόνο δράση, σύμφωνα με το Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering. Τα ολόκληρα φύλλα stevia χρησιμοποιήθηκαν επίσης παραδοσιακά ως αντισυλληπτικά από τους Ινδιάνους Guarani στην Παραγουάη. Όσοι πάσχουν από αρτηριακή πίεση ή φάρμακα διαβήτη πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν χρησιμοποιήσουν τα προϊόντα με βάση τη στέβα, καθώς ενδέχεται να αλληλεπιδράσουν με αυτά τα φάρμακα. Άτομα αλλεργικά στην αμβροσία μπορεί να είναι αλλεργικά στη στέβια επίσης.

Συνιστώμενα όρια

Μόνο τα προϊόντα που παρασκευάζονται με rebaudioside A, όχι stevia ολόκληρων φύλλων ή άλλα εκχυλίσματα στεβιάς, εγκρίνονται από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για χρήση σε τρόφιμα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ένα όριο όχι μεγαλύτερο από 1,8 mg stevia ανά λίβρα ανά ημέρα, που σημαίνει όχι περισσότερα από δύο ή τρία πακέτα που περιέχουν περίπου 100 mg stevia εάν ζυγίζετε περίπου 150 λίβρες. Η οργάνωση δεν καθόρισε όριο για την ερυθριτόλη λόγω των σχετικά περιορισμένων κινδύνων που συνδέονται με τη χρήση της.