Είναι λιναρόσπορο το ίδιο με το λινέλαιο;

Το λινάρι είναι ένα φυτό που έχει χρησιμοποιηθεί ως πηγή τροφής στην Ασία και την Ευρώπη για περισσότερα από 7.000 χρόνια, σύμφωνα με τον Duane Berglund, συγγραφέα της «Τάσεις στις Νέες Καλλιέργειες και Νέες Χρήσεις». Το λινάρι έχει επίσης ένα μακρύ ιστορικό χρήσης στην παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων · η ίνα από λινάρι χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά για λινό. Το έλαιο λιναρόσπορου και το λινέλαιο προέρχονται από το φυτό λίνου, αλλά διαφέρουν ως προς τις μεθόδους παραγωγής και την εφαρμογή.

Το έλαιο λιναρόσπορου παράγεται συνήθως με συμπίεση των σπόρων του φυτού λίνου. Ο ψεκασμός σημαίνει ότι η θερμότητα και οι χημικές ουσίες δεν χρησιμοποιούνται στην εξόρυξη λαδιού. Μια πρέσα κοχλία χρησιμοποιείται συνήθως για την εξαγωγή βρώσιμου ελαίου λιναρόσπορου, που μπορεί να προέρχεται από μη σπόρους ή από συνδυασμό σπόρων και φλοιών. Το έλαιο λιναρόσπορου περιλαμβάνει επίσης την συμπίεση σπόρων λίνου · ωστόσο, οι διαλύτες πετρελαίου χρησιμοποιούνται κατά την εκχύλιση για να μεγιστοποιηθεί η απόδοση.

Το λιναρόσπορο χρησιμοποιείται συνήθως ως συμπλήρωμα διατροφής. Είναι μια πλούσια πηγή απαραίτητα λιπαρών οξέων, ιδιαίτερα άλφα-λινολενικό οξύ ή ALA. Το σώμα σας μετατρέπει το ALA σε εικοσιεξανοϊκό οξύ ή DHA και εικοσαπεντανοϊκό οξύ ή EPA, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland. Το DHA και το EPA, που βρίσκονται επίσης στο ιχθυέλαιο, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και στη μείωση της φλεγμονής των ιστών. Ωστόσο, επειδή η μετατροπή του ALA σε DHA και EPA του οργανισμού είναι αναποτελεσματική, δεν είναι σαφές εάν το λιναρόσπορο παρέχει το ίδιο επίπεδο ωφέλειας με το ιχθυέλαιο.

Επειδή το πετρέλαιο χρησιμοποιείται στην εξόρυξη λιναρόσπορου, δεν είναι βρώσιμο. Το λιναρόσπορο χρησιμοποιείται κυρίως για βιομηχανικές εφαρμογές, ιδιαίτερα ως πρόσθετο στα χρώματα και τις επικαλύψεις. Χρησιμοποιείται επίσης ως διαλυτικό χρωμάτων.

Τόσο τα λιναρόσπονα όσο και τα λιναρόσπονα πρέπει να αποθηκεύονται σε σκούρα ή αδιαφανή δοχεία, ώστε να αποφεύγεται η διάσπαση από την έκθεση στο φως. Το έλαιο λιναρόσπορου συνήθως ψύχεται για την περαιτέρω πρόληψη της χημικής διάσπασης. Η ψύξη του λιναρόσπορου μπορεί να συμβάλει στη μείωση των αλλαγών στην ποιότητα της γεύσης και του αρώματος. Το λιναρόσπορο μπορεί επίσης να καταψυχθεί, αλλά η κατάψυξη μπορεί να μην προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι της ψύξης για τη διατήρηση του αρώματος και της γεύσης.

Μέθοδος Παραγωγής

Χρήση λαδιού

Χρήση λιναριού

Αποθήκευση