Είναι παγωμένο ρύζι πάχυνση;

Τα πιάτα με τηγανητό ρύζι αποτελούν πρότυπο ναύλο στα μενού κινεζικών εστιατορίων. Το πλάι πιάτο έρχεται σε ποικίλες μορφές που κυμαίνονται από χορτοφαγικά παρασκευάσματα έως πιο ουσιαστικές επιλογές με πρωτεΐνες που γίνονται με γαρίδες, κοτόπουλο ή βόειο κρέας. Το ευρύ πεδίο των μορφών του παραδοσιακού πιάτου μεταφράζεται σε εξίσου ευρύ πεδίο διατροφικών τιμών, αλλά η συνοχή μεταξύ των τυποποιημένων συστατικών και των μεθόδων παρασκευής δημιουργεί ένα γενικό εύρος διατροφής για την εκτίμηση της περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Περιεκτικότητα σε λιπαρά

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα και τη Διατροφή του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, μια τυπική μερίδα 1 κουταλιού του τηγανισμένου ρυζιού από ένα κινέζικο εστιατόριο τροφίμων περιέχει 3,2 γραμμάρια λίπους. Αν και οι τιμές των θρεπτικών ουσιών του USDA θεωρούνται αξιόπιστη αρχή διατροφικών πληροφοριών, αρκετές άλλες πηγές αναφέρουν τυπική περιεκτικότητα σε λίπος ως σημαντικά υψηλότερη από την εκτίμηση του USDA. Για παράδειγμα, το Κέντρο Επιστημών για το Δημόσιο συμφέρον εκτιμά ότι ένα τυποποιημένο εστιατόριο με 4 φλιτζάνια τηγανητό ρύζι περιέχει μόνο 10 g κορεσμένου λίπους. Η εθνική κινεζική αλυσίδα εστιατορίων Panda Express παραθέτει τη συνολική περιεκτικότητα σε λιπαρά του πιάτου της τηγανισμένου ρυζιού στα 18 γραμμάρια. Το “Φως μαγειρέματος” προσφέρει μια συνταγή για μια ελαφρύτερη έκδοση του τηγανισμένου ρυζιού και παραθέτει την αρχική περιεκτικότητα σε λιπαρά ως 43,8 g.

Παράγοντες που επηρεάζουν το περιεχόμενο λίπους

Τα πιο πικάντικα πιάτα ρυζιού παρασκευάζονται με παρόμοια συστατικά βασικά με τον ίδιο τρόπο. Το λευκό ρύζι αρχικά ατμοποιείται ή ζεσταίνεται πριν τη τηγανισθεί σε ζεστό φυτικό έλαιο. Πρόσθετα συστατικά, όπως λαχανικά, σάλτσα σόγιας, αυγά, κρέας και μπαχαρικά, ανακατεύονται με το ρύζι για να φτιάξουν το τελικό πιάτο. Η ποσότητα ελαίου που χρησιμοποιείται για το τηγάνισμα είναι σημαντικός παράγοντας για τον προσδιορισμό της τελικής περιεκτικότητας σε λίπος. Συμπεριλαμβανομένων των κρεάτων με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λιπαρά αυξάνει επίσης την περιεκτικότητα σε λιπαρά, ειδικά αν τα κρέατα έχουν τηγανητά πριν να ανακατέψουν το τηγάνισμα. Τηγανητά πιάτα ρυζιού μπορούν επίσης να παρασκευαστούν με επιπλέον σάλτσες που συνήθως παρασκευάζονται με λάδι. Λόγω του εύρους των παρασκευασμάτων, των συστατικών και των μεγεθών σερβιρίσματος, η αναφερόμενη περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να κυμαίνεται από 3 g έως 40 g.

Διατροφικές ανάγκες

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων συμβουλεύει μια ημερήσια πρόσληψη όχι περισσότερο από 64 g λίπους ή λιγότερο από 20 έως 35 τοις εκατό της πηγής της συνολικής σας θερμιδικής πρόσληψης. Ανάλογα με τα ακριβή συστατικά και άλλα συστατικά του τηγανισμένου δίσκου ρυζιού, μπορεί να πληροί τις διατροφικές σας προδιαγραφές και τις ανάγκες ως πιάτο υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Ακόμα κι αν το πιάτο ρύζι σας αντανακλά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, σκεφτείτε πρόσθετες διατροφικές πληροφορίες όταν επιλέγετε τηγανητό ρύζι. Το Κέντρο Επιστημών για το Δημόσιο συμφέρον εκτιμά ότι ένα μέσο εισερχόμενο τμήμα περιέχει 2.700 mg νατρίου ως αποτέλεσμα προστιθέμενου αλατιού σε σάλτσες. Τα κρέατα που προστίθενται στο πιάτο αυξάνουν την πρωτεϊνική αξία αλλά και την περιεκτικότητα σε λίπος. Η θερμιδική αξία κυμαίνεται από 228 θερμίδες έως περισσότερες από 1.500 θερμίδες ανάλογα με το μέγεθος των μερίδων και τη μέθοδο παρασκευής.

Παραλλαγές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

Οι απλές ρυθμίσεις στα παρασκευάσματα μειώνουν την περιεκτικότητα σε λιπαρά για να αντικατοπτρίζουν τις διατροφικές σας ανάγκες. Το “φως μαγειρέματος” συνιστά τη μείωση της ποσότητας λαδιού που απαιτείται για να ανακατέψετε το ρύζι σε 2 κουταλιές της σούπας. Για κάθε 2 1/2 φλιτζάνια ρύζι. Η επιλογή για άπαχα κρέατα και υποκατάστατα αυγών μειώνει την περιεκτικότητα σε λιπαρά χωρίς να θυσιάζεται η πρωτεΐνη. Ο περιορισμός των πρόσθετων σαλτσών, όπως το στρείδι, τα ψάρια και τα γλυκά-ξινού, εξαλείφει επιπλέον λίπος, θερμίδες και νάτριο επίσης. Όταν παραγγέλνετε σε ένα εστιατόριο, ζητήστε από τον σεφ να χρησιμοποιεί λιγότερο λάδι, χωρίς βούτυρο και να κρατάει επιπλέον σάλτσες ή να τα σερβίρει στο πλάι, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε το περιεχόμενο.