Είναι το μέλι κακό για τη διατροφή;

Το μέλι χρησιμεύει ως φυσική εναλλακτική λύση έναντι της κοκκοποιημένης ζάχαρης. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να γλυκάνετε το τσάι σας ή να προσθέτετε μια πλούσια γεύση στα ψημένα προϊόντα. Ενώ η ζάχαρη σε οποιαδήποτε μορφή, συμπεριλαμβανομένου του μελιού, μπορεί να ενθαρρύνει την αύξηση του σωματικού βάρους, εάν δεν καταναλώνεται με μέτρο, το μέλι δεν είναι κακό για τη διατροφή σας – προσφέρει μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα καθώς και μια ποικιλία άλλων οφελών για την υγεία.

Μια 1 κουταλιά της σούπας. Η μερίδα του μελιού περιέχει 64 θερμίδες και χωρίς λίπος. Παίρνετε επίσης 17 g υδατάνθρακες ανά μερίδα, αν και αυτό δεν συμβάλλει σημαντικά στα 225 έως 325 g υδατάνθρακες που χρειάζεται το σώμα σας κάθε μέρα. Παρά το γεγονός αυτό, το μέλι δεν είναι κακό για εσάς – χρειάζεται να συμπληρώσετε τη διατροφή σας με υγιείς υδατάνθρακες για να καλύψετε τις ανάγκες σας. Υπάρχουν περισσότεροι θρεπτικοί τρόποι για να προσθέσετε γλυκύτητα στα τρόφιμα, αλλά μια μερίδα μελιού παρέχει 1 τοις εκατό της καθημερινής συνιστώμενης πρόσληψης μαγγανίου καθώς και ιχνοστοιχεία βιταμίνης C, φυλλικού οξέος, χολίνης, βεταϊνης, ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου , Σελήνιο και φθόριο.

Η κατανάλωση του μελιού αντί της ζάχαρης μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιανουαρίου του περιοδικού “Nutrition Research” δείχνει ότι η κατανάλωση μελιού μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας να αποκτήσετε βάρος μειώνοντας την ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε. Μπορεί επίσης να έχει θετικό αντίκτυπο στα επίπεδα χοληστερόλης. Η μελέτη αυτή διεξήχθη σε αρουραίους, έτσι ώστε να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.

Η εφαρμογή του μελιού σε τραύματα μπορεί να προσφέρει οφέλη. Τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στην έκδοση του Ιανουαρίου του 2011 με τίτλο “Πρόσφατα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τη φλεγμονή και την ανακάλυψη φαρμάκων κατά των αλλεργιών” επισημαίνουν ότι η τοπική εφαρμογή του μελιού απομακρύνει τη μόλυνση σε περιοχές τραυμάτων. Μια μελέτη σε ζώα που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2010 “Journal of Wound Care” υποδηλώνει ότι το μέλι που εφαρμόζεται στα τραύματα μπορεί επίσης να ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων στην περιοχή, πράγμα που επιταχύνει την επούλωση. Περισσότερες μελέτες θα επιβεβαιώσουν όχι μόνο εάν αυτό το εύρημα είναι αληθινό στον άνθρωπο, αλλά και την πιο αποτελεσματική δοσολογία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε το μέλι για γρατζουνιές και τραυματισμούς.

Τρώτε μέλι για να μειώσετε τη γενική φλεγμονή στο σώμα σας. Οι ερευνητές που διενήργησαν εργαστηριακές εξετάσεις στο μέλι υποδηλώνουν ότι ορισμένοι τύποι αυτού του τροφίμου έχουν αντιφλεγμονώδη δράση που προκαλείται από φαινολικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ελλαγικών, γαλακτικών, καφεϊκών και φερουλικών οξέων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην έκδοση του περιοδικού Nutrition Research του Σεπτεμβρίου 2010 . “Μια μελέτη σε ζώα του περιοδικού” BMS συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική “του Ιουνίου 2010 δείχνει ότι οι αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του μελιού μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά την κατακράτηση νερού, παρόλο που απαιτούνται μελέτες για τον προσδιορισμό της χρησιμότητας του μελιού για τη μείωση της φλεγμονής στους ανθρώπους. Μην τρώτε μέλι ως θεραπεία για τη φλεγμονή χωρίς πρώτα να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας.

Όταν έχετε διαβήτη, συμπεριλαμβανομένου του μελιού στο σχέδιο γεύματός σας μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε την κατάστασή σας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιανουαρίου του 2010 της «Διεθνούς Εφημερίδας για τη Βιταμίνη και τη Διατροφή Έρευνας» συσχετίζει την κατανάλωση μελιού με υπογλυκαιμική απόκριση, μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε αρουραίους. Επίσης, μείωσε το στρες των νεφρών. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιώσετε ότι το μέλι έχει το ίδιο αποτέλεσμα στον άνθρωπο, οπότε μιλήστε στο γιατρό σας για το φαγητό του μελιού εάν έχετε διαβήτη.

Θρέψη

Απώλεια βάρους

Την επούλωση των πληγών

Αντιφλεγμονώδες

Έλεγχος του διαβήτη