Εναλλακτικές πληροφορίες σχετικά με τη ζάχαρη

Υπό το πρίσμα μιας επιδημίας παχυσαρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι κατασκευαστές σπεύδουν να δημιουργήσουν νέα προϊόντα για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των καταναλωτών για προϊόντα που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση του κέρδους βάρους. Τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν γίνει δημοφιλή στους καταναλωτές και οι πολυόλες είναι μεταξύ των νεότερων τύπων υποκατάστατων ζάχαρης. Ο τύπος πολυόλης που βρέθηκε στο Swerve έχει χρησιμοποιηθεί στην Ιαπωνία από το 1990. Το Swerve προωθείται ως ένα φυσικό γλυκαντικό με μεγάλη γεύση και λίγες παρενέργειες.

Ταυτοποίηση

Οι πολυόλες είναι επίσης γνωστές ως αλκοόλες σακχάρων, παρόλο που δεν περιέχουν αλκοόλ. Αυτή η κατηγορία γλυκαντικών περιλαμβάνει ισομαλτόλη, λακτιτόλη, μαλτιτόλη, μαννιτόλη, σορβιτόλη, ξυλιτόλη και ερυθριτόλη. Η ερυθριτόλη είναι η πολυόλη που χρησιμοποιείται στο Swerve, εναλλακτική ζάχαρη που δημιουργήθηκε από την Catherine Wilbert, Ν.ϋ. Η ερυθριτόλη παρασκευάζεται με τη χρήση μικροοργανισμών για τη διάσπαση φρούτων και λαχανικών, η οποία αποδίδει λευκούς κρυστάλλους μετά από διαδικασία ζύμωσης. Συνήθως, η ερυθριτόλη δεν είναι τόσο γλυκιά όσο η ζάχαρη, αλλά ο Δρ Wilbert χρησιμοποιεί μια ιδιόκτητη συνταγή που δημιουργεί ένα προϊόν ισοδύναμο με τη ζάχαρη, που σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φλιτζάνι Swerve για να αντικαταστήσετε ένα φλιτζάνι ζάχαρη. Το Swerve έχει μηδενικές θερμίδες και 5 γραμμάρια υδατανθράκων σε ένα κουταλάκι του γλυκού.

Συστατικά

Εκτός από την ερυθριτόλη, το Swerve περιέχει ολιγοφρουκτόζη, ανθεκτική μαλτοδεξτρίνη και διοξείδιο του πυριτίου. Η ερυθριτόλη απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος προτού εισέλθει στο παχύ έντερο και δεν προκαλεί τις καθαρτικές και τις φουσκωμένες επιδράσεις που μπορούν να έχουν άλλες αλκοόλες σακχάρων. Η ολιγοφρουκτόζη είναι ένας τύπος υδατανθράκων γνωστός ως φρουκτάνιο που συνήθως λαμβάνεται από αγκινάρες της Ιερουσαλήμ. Η ανθεκτική μαλτοδεξτρίνη είναι ένας υδατοδιαλυτός υδατάνθρακας χαμηλού ιξώδους που παράγεται με επεξεργασία αμύλου αραβοσίτου με οξύ, ένζυμα και θερμότητα. Το διοξείδιο του πυριτίου είναι το πιο άφθονο ορυκτό στο φλοιό της Γης και χρησιμοποιείται σε τρόφιμα για την αποφυγή συσσώρευσης ή συσσωμάτωσης.

Οφέλη

Το Swerve είναι ασφαλές για τους διαβητικούς επειδή δεν έχει καμία επίδραση στην ινσουλίνη ή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μια μελέτη από τον Δεκέμβριο του 2003, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nutrition Research Reviews”, διαπίστωσε ότι από όλες τις πολυόλες, η ερυθριτόλη είχε τη χαμηλότερη γλυκαιμική ιδιότητα, πράγμα που σήμαινε ότι έφθασε τα ελάχιστα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τον ίδιο μήνα, δημοσιεύθηκε έρευνα στο περιοδικό “Journal of Biosciences”, που αποδεικνύει ότι η ολιγοφρουκτόζη είχε επίσης χαμηλή γλυκαιμική απόκριση και ήταν σε θέση να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα. Η ανθεκτική μαλτοδεξτρίνη αναφέρθηκε ότι μειώνει τη δυσκοιλιότητα και την αύξηση των ποσοτήτων των υγιεινών βακτηρίων στο παχύ έντερο σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα του Αμερικανικού Κολλεγίου Διατροφής» τον Απρίλιο του 2008.

Παρενέργειες

Όλα τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στο Swerve είναι στον κατάλογο των τροφίμων που η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων θεωρεί ότι είναι GRAS ή γενικά αναγνωρίζεται ως ασφαλής. Αν και η ερυθριτόλη είναι το λιγότερο πιθανό από όλες τις αλκοόλες σακχάρου να προκαλέσει γαστρεντερική αναστάτωση, μεγάλες ποσότητες μπορεί ακόμα να προκαλέσουν συμπτώματα όπως αέρια, φούσκωμα και διάρροια σε ευαίσθητους ανθρώπους. Έχουν υπάρξει επίσης μερικές μεμονωμένες αναφορές για ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις στην ερυθριτόλη που περιλαμβάνουν κνησμό και κνίδωση.