Θα πρέπει τα μωρά να έχουν σοκολάτα;

Γενικά, τα μωρά ηλικίας μικρότερης του ενός έτους θα πρέπει να αποφεύγουν τη σοκολάτα, ιδιαίτερα το σκοτάδι και τη σοκολάτα γάλακτος. Αυτά περιέχουν ουσίες που ομοιάζουν με καφεΐνη. Η καφεΐνη είναι ακατάλληλη για πολύ μικρά παιδιά λόγω του διεγερτικού της αποτελέσματος. Καθώς τα παιδιά φτάνουν σε ένα έτος, μπορούν να ανεχθούν μικρές ποσότητες λευκής σοκολάτας, που περιέχουν λιγότερη καφεΐνη. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα δεν το καθιστά ιδανικό για σνακ.

Πέψη

Τα μωρά έχουν σχεδιαστεί για να παίρνουν γάλα ή μητρικό γάλα για τους πρώτους τέσσερις έως έξι μήνες ζωής. Το πεπτικό σύστημα ενός μωρού δεν μπορεί να χειριστεί στερεά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας, για έως και έξι μήνες. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι ακόμη και μετά από αυτό, χρειάζονται αρκετούς μήνες για να απαλλαγείτε από το μωρό σας σε πλυμένα στερεά. Τα μωρά γενικά ξεκινούν σε υγρό δημητριακό και μετακινούνται σε πικραρισμένα λαχανικά και τελικά σε πολτοποιημένα κρέατα και πλυμένα τρόφιμα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ακόμη έξι μήνες και περισσότερο. Η σοκολάτα δεν αποτελεί το συνιστώμενο στάδιο για την εισαγωγή του μωρού σας σε στερεά τρόφιμα.

Καφεΐνη

Παρόλο που δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τη μέτρια κατανάλωση καφεΐνης σε παιδιά με σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπλοκές, θα πρέπει να αποφεύγετε την παροχή προϊόντων καφεΐνης σε μωρά. Σε ηλικία μικρότερη του 1 έτους, τα συστήματά τους παραμένουν πολύ ευαίσθητα. Μια μικρή ποσότητα καφεΐνης σε έναν ενήλικα μπορεί να είναι μια μεγάλη δόση για ένα μωρό. Αυτό το ποσό μπορεί να τονώσει ένα μωρό και να τον κάνει να νιώθει άγρυπνος και άβολος. Μπορεί ακόμη και να απορρίψει τις συνήθειες ύπνου και σίτισης. Ένα κουταλάκι του γλυκού σοκολάτας γάλακτος περιέχει περίπου 1 χιλιοστόγραμμο καφεΐνης. Ένα κουταλάκι μαύρης σοκολάτας περιέχει περίπου 4 χιλιοστόγραμμα κατά μέσο όρο. Τα παιδιά κάτω των 2 ετών πρέπει ιδανικά να αποφεύγουν την καφεΐνη.

Φθορά των δοντιών

Αν και τα μωρά ηλικίας μικρότερης του 1 έτους έχουν μόνο μικρά αναπτυσσόμενα δόντια, αυτά είναι ευάλωτα στην τερηδόνα. Η ζάχαρη επιταχύνει ταχύτατα τη φθορά των δοντιών επειδή παρέχει μια πηγή τροφής για τα βακτήρια που παράγουν οξύ. Ο καθαρισμός των δοντιών του μωρού σας μπορεί να είναι δύσκολος, έτσι ώστε κάποια στιγμή τα οξέα να συσσωρεύονται γύρω από τα δόντια. Η σοκολάτα περιέχει συνήθως πολύ ζάχαρη. Η παροχή σοκολάτας σε βρέφη μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα κάποια προβλήματα δοντιών ή κακή στοματική υγεία.

Σκέψεις

Η σοκολάτα περιέχει πολλές θερμίδες για ελάχιστο θρεπτικό όφελος. Η χρήση του μωρού σας σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η παχυσαρκία αργότερα στη ζωή. Ορισμένα μωρά δείχνουν ακόμη αλλεργικές αντιδράσεις στη σοκολάτα, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Βοήθειας για τη Διατροφή του USDA. Αν παρατηρήσετε υπερβολική ασθένεια ή ελαφρά διάρροια μετά την παροχή σοκολάτας στο παιδί σας, αποφύγετε να την προσφέρετε πια. Εάν εμφανίσει πυρετό, εξάνθημα ή σοβαρά συμπτώματα, πάρετε το αμέσως σε γιατρό.