Θρεπτικές θεραπείες για φραγμένες αρτηρίες

Στον ιατρικό τομέα, οι φραγμένες αρτηρίες αναφέρονται ως αθηροσκλήρωση. Αυτή η κατάσταση συμβαίνει όταν λίπος, χοληστερόλη και άλλες ουσίες συσσωρεύονται στα τοιχώματα των αρτηριών. Η συσσώρευση αυτών των ουσιών, γνωστή ως πλάκα, μπορεί να περιορίσει τη ροή αίματος στην καρδιά, τον εγκέφαλο και τα άκρα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες καταστάσεις υγείας. Μια δίαιτα υψηλή σε φρούτα, λαχανικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πολύ χαμηλά σε τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή μπορεί να αποτρέψει και ακόμη και να βοηθήσει στην αναστροφή της αθηροσκλήρωσης.

Συντάκτης και εμπειρογνώμονας διατροφής Dr. Cate Shanahan σημειώνει στην ιστοσελίδα της ότι η παραδοσιακή άποψη της αθηροσκλήρωσης είναι υπερβολικά απλοποιημένη. Σύμφωνα με τον Shanahan, η αθηροσκλήρωση δεν είναι απλώς μια συσσώρευση αρτηριακού λίπους, είναι η συσσώρευση ουλώδους ιστού στα τοιχώματα των αρτηριών. Οι κατεστραμμένοι αρτηριακοί τοίχοι αρχίζουν να συσσωρεύουν πλάκα, η οποία, με τη σειρά της, περιορίζει τη ροή του αίματος. Επειδή η χειρουργική επέμβαση μπορεί να διακινδυνεύσει τη διάρρηξη αυτών των ήδη αραιωμένων αρτηριών, η διατροφή είναι ο ιδανικός τρόπος θεραπείας και πρόληψης της αθηροσκλήρωσης, λέει ο Shanahan. Σημειώνει ότι, ανεξάρτητα από την ηλικία σας, το σώμα μπορεί να θεραπεύσει από την αρτηριακή βλάβη. Μεταξύ των σημαντικότερων διατροφικών παρεμβάσεων είναι εκείνες που περιορίζουν τα τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή της βλάβης της αρτηρίας. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2004 στο “The American Journal of Clinical Nutrition”, τα τρανς λιπαρά συσχετίζονται θετικά με τη συστηματική – ολόκληρη – φλεγμονή του σώματος.

Ο αδειούχος βελονιστής Chris Kresser σημειώνει στην ιστοσελίδα του ότι τα λιπαρά ψάρια με κρύο νερό είναι από τα καλύτερα τρόφιμα που βοηθούν στην αναστροφή της αθηροσκλήρωσης. Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν μεγάλες ποσότητες σημαντικών ω-3 λιπών, γνωστών ως ΕΡΑ – εικοσαπεντανοϊκό οξύ – και DHA – εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ). Ένα έγγραφο του 2012 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Molecular Nutrition & Food Research” σημειώνει ότι η EPA και το DHA μειώνουν τη φλεγμονή με διάφορους μηχανισμούς. Οι συγγραφείς παρατηρούν ότι η συνολική επίδραση αυτών των αντιφλεγμονωδών λιπών παρέχει προστασία έναντι της αθηροσκλήρωσης. Τα καρύδια είναι ένας άλλος τύπος τροφής, πλούσιος σε υγιή λίπη, που μπορεί να μειώσει διάφορους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, σημειώνει η Kresser.

Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν πολλές καρδιαγγειακές ιδιότητες, καθώς και μοναδικά συστατικά που μπορεί να βοηθήσουν στην αναστροφή της συσσώρευσης πλάκας και της φλεγμονής στα τοιχώματα των αρτηριών. Μεταξύ αυτών των συστατικών είναι οι πολυφαινόλες – μια κατηγορία αντιοξειδωτικών – και οι λιγότερο γνωστές γλιταζόνες, οι οποίες εμποδίζουν τα λευκά αιμοσφαίρια να κολλήσουν στα τοιχώματα των αρτηριών και να προκαλέσουν φλεγμονή. Τα όσπρια και η βρώμη είναι πλούσιες πηγές διαλυτών, ιξωδών ινών, καθιστώντας τα ιδανικά για την προστασία της καρδιάς και τη διατήρηση των αρτηριών υγιή. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2003 στο “The American Journal of Clinical Nutrition” διαπίστωσε ότι οι ιξώδεις διαιτητικές ίνες βελτίωσαν σημαντικά έναν βασικό παράγοντα κινδύνου που εμπλέκεται στην έναρξη της αθηροσκλήρωσης.

Εκτός από μια δίαιτα υψηλή σε υγιή λίπη και φυτικά τρόφιμα και χαμηλά σε trans-λιπαρά, υπάρχουν ορισμένα συμπληρώματα διατροφής που μπορεί να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των φραγμένων αρτηριών. Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, οι βιταμίνες Β μπορεί να βοηθήσουν στη διάσπαση της ομοκυστεΐνης αμινοξέων, υψηλά επίπεδα των οποίων μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Για όσους δεν καταναλώνουν λιπαρά ψάρια, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν επίσης να ληφθούν σε συμπληρωματική μορφή. Αν και τα ολόκληρα τρόφιμα είναι ιδανικά, για όσους δεν έχουν επαρκή πρόσληψη φυτικών τροφών, οι πολυφαινόλες μπορούν επίσης να συμπληρωθούν. Τα δισκία σκόρδου και το ψύλλιο – μια μορφή διαλυτής ίνας – είναι δύο επιπλέον συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και την αναστροφή της αθηροσκλήρωσης.

Κάνετε μακριά με φλεγμονώδη τρόφιμα

Βοηθήστε τον εαυτό σας να καρδιά υγιή λιπαρά ωμέγα

Συμπληρώστε τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και την βρώμη

Συμπληρώματα στο πλάι