Ισχιαλγία και ποδηλασία

Εάν έχετε παρουσιάσει έντονο πόνο στην κάτω και πίσω πλευρά του ποδιού, ίσως έχετε ισχιαλγία. Ορισμένες δραστηριότητες και στάσεις μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την ισχιαλγία. Η ποδηλασία είναι ένα άθλημα το οποίο συχνά απαιτεί έντονη δραστηριότητα, ενώ καμπυλώνεται και καθόταν για μεγάλες χρονικές περιόδους. Αυτή η θέση μπορεί τελικά να οδηγήσει σε προβλήματα στην πλάτη και μερικές φορές στον ισχιακό πόνο.

Ισχιαλγία

Σύμφωνα με το Mayoclinic.com, η ισχιαλγία είναι ένα σύμπτωμα, όχι μια διαταραχή. Προέρχεται από πόνο του ισχιακού νεύρου, το οποίο είναι το μεγαλύτερο νεύρο στο σώμα. Το νεύρο ξεκινά από το νωτιαίο μυελό σας και τρέχει μέσα από τον γλουτό και κάτω από το πίσω μέρος κάθε ποδιού, παρέχοντας αίσθηση στους μηρούς, τα πόδια και τα πόδια σας. Ο ισχιακός πόνος μπορεί να οφείλεται σε πολλές διαφορετικές αιτίες, όπως ένας κήκος στο σπονδυλικό σωλήνα, το τραύμα ή το σύνδρομο piriformis, δηλώνει ο ιστότοπος. Ο πριφορμικός μυς βρίσκεται βαθιά μέσα στους άλλους γλουτιαίους μυς, συνδέοντας τον ιερό και το μηριαίο οστό. Λειτουργεί για να περιστρέψετε το πόδι προς τα έξω.

Συμπτώματα της Σιατικης

Το Mayoclinic.com αναφέρει ότι ακτινοβολεί πόνο από την κάτω σπονδυλική σας στήλη στον γλουδό σας και κάτω από το πίσω μέρος του ποδιού σας ως σημάδι σηματοδότησης της ισχιαλγίας. Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι ο πόνος μπορεί να ποικίλει, από θαμπό ή ήπιο σε αιχμηρό και γυρίσματα. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε ηλεκτρικό πόνο που είναι ξαφνικός και φευγαλέος ή αίσθηση καψίματος. Μπορεί να υπάρχει μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα κατά μήκος της οδού του νεύρου, καθώς και κάποια απώλεια μυϊκής δύναμης. Ο ιστότοπος αναφέρει επίσης ότι σε μερικές σπάνιες και σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπίσετε απώλεια ελέγχου του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης. Αυτή η συγκεκριμένη περίπτωση είναι ένα σημάδι μιας πιο σοβαρής διαταραχής και θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Ποδηλασία και σκωτική

Όταν οδηγείτε ένα ποδήλατο, πιέζετε τη σπονδυλική σας στήλη, τους γλουτιαίους μύες, το κοκκύσιο ή τον κροσσό και το ισχιακό νεύρο σας. Το κάθισμα είναι συχνά μικρό, προκαλώντας πιθανώς περαιτέρω συμπίεση των μυών και των νεύρων. Το Sciatica-pain.org δηλώνει ότι μερικοί άνθρωποι έχουν μια ασυνήθιστη τοποθέτηση του ισχιακού νεύρου · μπορεί να τρέχουν μέσα στον πριφορμιδικό μυ και όχι κάτω από αυτόν. Σε αυτή την περίπτωση, το νεύρο μπορεί να τσιμπήσει πιο εύκολα. Η περαιτέρω επιδείνωση των μυών της πλάτης και της σπονδυλικής στήλης μπορεί να προέλθει από την “καμπή” στάση που συνήθως υποθέτετε όταν οδηγείτε ένα ποδήλατο δρόμου. Προσθέστε σε αυτή τη θέση την έντονη χρήση των ποδιών σας και έχετε μια συνταγή για πίεση και ένταση της χαμηλής πλάτης.

Συναισθηματικές Συνεισφορές

Επειδή τα συμπτώματα εμφανίζονται φυσικά, μπορεί να μην συσχετίσετε την ψυχική σας κατάσταση με τα συμπτώματα της ισχιαλγίας. Ωστόσο, τα επίπεδα στρες και η πιθανή επιθυμία για τελειότητα μπορούν επίσης να συμβάλουν, δηλώνει το sciatica-pain.org. Το άγχος μπορεί να αυξήσει την ένταση στους μυς του λαιμού και της πλάτης, συμβάλλοντας περαιτέρω στην πίεση στη σπονδυλική σας στήλη και στους γύρω μυς και νεύρα. Εάν είστε επαγγελματίας ή σοβαρός ποδηλάτης, εστιάζετε επίσης συνήθως στο επίπεδο απόδοσής σας. Αυτή η εστίαση και η επιθυμία για την επίτευξη αποτελεσμάτων προσθέτει στο ποσό της έντασης στην πλάτη και τα πόδια σας, οδηγώντας σε μεγαλύτερη πιθανότητα για τσίμπημα του ισχιακού νεύρου.

Λύσεις και Θεραπείες

Σύμφωνα με το Mayoclinic.com, οι περισσότερες περιπτώσεις ισχιαλγίας ανταποκρίνονται καλά στην αυτο-φροντίδα. Τα υπόλοιπα, εναλλασσόμενα πακέτα θερμότητας και κρύου, τα τεντώματα και τα φάρμακα για την αντιμετώπιση του άλγους μπορεί να είναι αποτελεσματικά για τον ισχιακό πόνο. Επίσης, έρευνα άλλων τύπων καθισμάτων ποδηλάτων. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε τον τύπο, να δηλώσετε το sciatic-pain.org ή να ρυθμίσετε το ύψος ή την κλίση του καθίσματος. Επίσης, σκεφτείτε τη στάση σας ενώ είστε στο ποδήλατο. Αν το κούμπωμα πάνω από το τιμόνι είναι επιδεινούμενο, δοκιμάστε ένα διαφορετικό στυλ ποδηλάτου. Κάντε ένα ταξίδι στο τοπικό κατάστημα ποδηλάτων για να ελέγξετε την εφαρμογή της μοτοσυκλέτας σας και να εξερευνήσετε άλλες επιλογές. Εάν όλα τα μέτρα αυτοσφάλισης αποτύχουν, μιλήστε στο γιατρό σας σχετικά με τα συμπτώματά σας.