Κολύμπι με βήχα

Ένας βήχας ενώ κολυμπάτε μπορεί να επηρεάσει την απόδοση και την αντοχή σας. Η έκθεση στη συγκέντρωση χημικών ουσιών, οι χρόνιες παθήσεις όπως οι αλλεργίες ή το άσθμα ή οι λοιμώξεις του αναπνευστικού μπορεί να σας προκαλέσουν βήχα καθώς κολυμπάτε. Ευτυχώς, μπορείτε να αποτρέψετε ή να θεραπεύσετε το βήχα που σχετίζεται με το κολύμπι αλλάζοντας τη ρουτίνα σας ή / και με φάρμακα και ιατρική περίθαλψη.

Συμπτώματα

Μπορεί να παρατηρήσετε βήχας πιο συχνά όταν κολυμπάτε με γρήγορο ρυθμό ή όταν κολυμπάτε σε μια κλειστή, χλωριωμένη πισίνα. Ο βήχας μπορεί να παραμείνει αφότου τελειώσετε το μπάνιο. Ενδέχεται επίσης να παρατηρήσετε επιπλέον συμπτώματα, όπως σφίξιμο στο στήθος σας, δυσκολία στην αναπνοή και μειωμένη απόδοση ενώ κολυμπάτε.

Αιτίες

Η αναπνοή σε αλογόνα, όπως το χλώριο και το βρώμιο, που χρησιμοποιούνται στη χημική επεξεργασία του νερού της πισίνας, μπορεί να σας προκαλέσει βήχα ενώ κολυμπάτε. Η κατάποση της πισίνας ή του νερού στη λίμνη ενώ κολυμπά μπορεί επίσης να σας κάνει να βήξετε, ειδικά αν υπάρχουν χημικά ή σωματίδια στο νερό. Ιατρικές παθήσεις όπως το άσθμα, το άσθμα που προκαλείται από άσκηση και οι αλλεργίες μπορεί να σας προκαλέσουν βήχα ενώ κολυμπάτε, ειδικά εάν προσπαθείτε να κολυμπήσετε με έντονο ρυθμό. Εάν έχετε και τις δύο αλλεργίες και το άσθμα, ο κίνδυνος εμφάνισης συμπτωμάτων όπως ο βήχας είναι μεγαλύτερος. Η κολύμβηση μπορεί να επιδεινώσει τον βήχα σας εάν έχετε μια αναπνευστική ασθένεια όπως η γρίπη, ένα κρύο, βρογχίτιδα ή πνευμονία ή εάν καπνίζετε.

Θεραπείες

Λαμβάνοντας ένα over-the-counter ή συνταγή αλλεργία φάρμακο ανακούφισης – όπως ένα αντιισταμινικό ή αποσυμφορητικό – πριν κολυμπήσετε μπορεί να θεραπεύσει ή ακόμα και να αποτρέψει το βήχα. Εάν πάσχετε από άσθμα ή άσθμα που προκαλείται από άσκηση, η προθέρμανση και η ψύξη για 15 λεπτά πριν και μετά το μπάνιο σας μπορεί επίσης να μειώσει ή να αποτρέψει το βήχα ενώ κολυμπάτε, συμβουλεύει η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών. Επιπλέον, η λήψη του φαρμάκου για το άσθμα πριν το κολύμπι και η τοποθέτηση ενός φαρμάκου ταχείας δράσης, όπως μια συσκευή εισπνοής διάσωσης, μπορεί να θεραπεύσει το βήχα κατά τη διάρκεια και μετά από μια βουτιά. Αφήστε τις ιογενείς λοιμώξεις όπως τα κρυολογήματα και η γρίπη να επιλυθούν πριν επιστρέψετε στο κολύμπι, συμβουλεύει την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής.

Πρόληψη

Κολυμπήστε σε εξωτερική πισίνα ή φορέστε κλιπ μύτης ενώ κολυμπάτε για να αποφύγετε το βήχα που σχετίζεται με την έκθεση του αναπνευστικού συστήματος στις χημικές ουσίες. Ελέγξτε τα αρχεία εγκατάστασης στην πισίνα όπου κολυμπάτε για να ελέγξετε τα επίπεδα των χημικών, ειδικά εάν έχετε άσθμα ή αλλεργίες που επιδεινώνονται από την έκθεση στο περιβάλλον. Αναπνοή μέσω της μύτης ενώ κολυμπάτε μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποφύγετε το βήχα, ειδικά εάν έχετε άσθμα ή άσθμα που προκαλείται από άσκηση, συμβουλεύει την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής.