Κύρια όργανα του αναπαραγωγικού συστήματος

Στα αρσενικά, τα κύρια όργανα του αναπαραγωγικού συστήματος είναι η επιδιδυμίδα, ο αδένας του προστάτη, τα σπερματοζωάρια, τα αγγεία, το πέος, οι όρχεις και το όσχεο. Στις γυναίκες, τα κύρια όργανα του αναπαραγωγικού συστήματος είναι ο κόλπος, η μήτρα και ο τράχηλός, οι σάλπιγγες, οι ωοθήκες, ο αιδοίο, τα μικρά χείλη, τα μεγάλα χείλη, η κλειτορίδα και τα στήθη. Ορισμένα όργανα αναπαραγωγής βρίσκονται εσωτερικά και άλλα βρίσκονται εξωτερικά.

Αρσενικά εσωτερικά όργανα

Τα εσωτερικά όργανα του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος είναι οι αδένες της υπόφυσης και του υποθαλάμου στον εγκέφαλο και η επιδιδυμίδα, ο προστάτης αδένας, τα σπερματοζωάρια και οι αγγειοσυστολές στη λεκάνη. Ο υποθάλαμος και οι υποφυσικοί αδένες εκκρίνουν ορμόνες που προκαλούν τον όρχεις να παράγει τεστοστερόνη και να βοηθήσει το σπέρμα να αναπτυχθεί. Η επιδιδυμίδα είναι ένας αγωγός που μεταφέρει σπέρμα από έναν από τους όρχεις στο vas deferens. Τα σπερματοδόχα κυστίδια και ο αδένας του προστάτη σχηματίζουν σπερματικό υγρό, το οποίο ενώνει το σπέρμα μέσω του vas deferens.

Αρσενικά εξωτερικά όργανα

Τα εξωτερικά όργανα του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος είναι το πέος, οι όρχεις και το όσχεο. Οι όρχεις παράγουν σπέρμα, το οποίο διέρχεται από την επιδιδυμίδα, την αγγειακή νεύρα και την ουρήθρα, η οποία βρίσκεται στο πέος. Το πέος περιέχει στυτικό ιστό που κατακλύζεται με αίμα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης, επιτρέποντας τη σεξουαλική επαφή με τον γυναικείο κόλπο.

Γυναικεία εσωτερικά όργανα

Τα εσωτερικά όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος είναι οι αδένες της υπόφυσης και του υποθαλάμου στον εγκέφαλο και ο κόλπος, η μήτρα και ο τράχηλος, οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες. Ο υποθάλαμος και οι υποφυσικοί αδένες εκκρίνουν ορμόνες που προκαλούν ανάπτυξη ωοθηκών και ωοθήκες για να απελευθερώσουν ένα ωάριο. Οι ωοθήκες κρατούν τα αυγά και απελευθερώνουν ένα κατά τη διάρκεια κάθε εμμηνορροϊκού κύκλου. Τα αυγά ταξιδεύουν κάτω από τους σάλπιγγες μέσα στη μήτρα, που είναι η θέση της ανάπτυξης και ανάπτυξης ενός γονιμοποιημένου αυγού σε ένα έμβρυο και έπειτα ένα έμβρυο. Ο κόλπος συνδέεται με τη μήτρα στον τράχηλο. Η σπερματοζωατία εισέρχεται μέσω του κόλπου και στη συνέχεια μέσω του τραχήλου της μήτρας μέσα στη μήτρα και μπορεί να περάσει μέσα στους σάλπιγγες.

Θηλυκά εξωτερικά όργανα

Τα εξωτερικά όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος είναι ο αιδοίο, τα μικρά χείλη, τα μεγάλα χείλη, η κλειτορίδα και οι μαστοί. Το αιδοίο είναι το εξωτερικό άνοιγμα προς τη γυναικεία αναπαραγωγική οδό και περιλαμβάνει τα μεγάλα χείλη και τα μικρά χείλη. Η κλειτορίδα έχει ιστό στύσης παρόμοιο με εκείνον στο πέος και υψηλή συγκέντρωση νευρικών απολήξεων. Η διέγερση της κλειτορίδας έχει ως αποτέλεσμα τη σεξουαλική ευχαρίστηση μιας γυναίκας. Τα στήθη παράγουν και εκκρίνουν γάλα, το οποίο τρέφει το βρέφος μετά τη γέννηση και κατά τη διάρκεια της πρώιμης παιδικής ηλικίας.