Μετά την προπόνηση καύση των μυών

Εάν εργάζεστε υπερβολικά πολύ ή πολύ δυνατά, ρυθμίζετε το σενάριο για τραυματισμό. Ο τραυματισμός των μυών περιλαμβάνει συνήθως συμπτώματα όπως πόνο, οίδημα και αίσθημα καύσου. Ενώ μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε επίπεδο φυσικής κατάστασης, οι αρχάριοι είναι πιο πιθανό να βιώσουν αυτά τα αποτελέσματα απλά επειδή το σώμα δεν είχε αρκετό χρόνο για να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της άσκησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να ξεκινήσετε αργά ένα πρόγραμμα άσκησης.

Μια εξήγηση πίσω από το ζεστό συναίσθημα που έχετε μετά από άσκηση μπορεί να έγκειται στα αποτελέσματα της άσκησης στο σώμα. Κάθε άσκηση που δημιουργεί δύναμη έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μυϊκή βλάβη. Κατά τη διάρκεια άσκησης αντοχής, αυτό είναι ένα συνηθισμένο περιστατικό. Η βλάβη επηρεάζει τις μυϊκές ίνες και αναπτύσσονται δάκρυα. Αυτή η διαδικασία ενεργοποιεί μια απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος από το σώμα σας για να ξεκινήσει η επισκευή των ζημιών.

Η φλεγμονώδης αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος περιγράφει μια συλλογή συμπτωμάτων που τελικά οδηγούν στη ζεστή αίσθηση της καύσου που αισθάνεστε. Ορισμένοι τύποι λευκών αιμοσφαιρίων αυξάνονται και είναι εν μέρει υπεύθυνοι για την τόνωση της απελευθέρωσης ισταμίνης. Η ισταμίνη αναγκάζει τα αιμοφόρα αγγεία σας να διαστέλλονται για να αυξήσουν τη ροή του αίματος προς τη ζημιά. Τα τείχη τους γίνονται πιο πορώδη ή διαπερατά ώστε να επιτρέπουν στα λευκά αιμοσφαίρια να εισέλθουν. Αυτή η ενέργεια θα προκαλέσει ερυθρότητα. Ζεστασιά και οίδημα. Η θερμότητα εξυπηρετεί δύο λειτουργίες. Μπορεί να επιταχύνει τις αντιδράσεις στη διαδικασία επισκευής. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει ένα αφιλόξενο περιβάλλον για τα μικρόβια που μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση.

Η ζεστή αίσθηση που αισθάνεστε είναι ένα θετικό σημάδι ότι το σώμα ανταποκρίνεται στις βλάβες που προκλήθηκαν από την άσκηση. Τα συμπτώματα που οδηγούν στο αίσθημα καύσου υποδεικνύουν την προσπάθεια του σώματος να επιταχύνει την ανάρρωση. Τα διαστολικά αιμοφόρα αγγεία θα διευκολύνουν το κυκλοφορικό σύστημα να απομακρύνει τα κατεστραμμένα κύτταρα. Εξασφαλίζει επίσης την άμεση διαθεσιμότητα καυσίμων και θρεπτικών ουσιών για την περαιτέρω υποστήριξη των ενεργειών του σώματος. Παρόλο που μπορεί να αισθανθείτε δυσφορία, το σώμα σας ανταποκρίνεται κατάλληλα.

Ενώ η ανταπόκριση του σώματος στην άσκηση έχει οφέλη, μπορεί επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην επιβράδυνση του μυϊκού πόνου, ή DOMS. Το DOMS περιγράφει το πόνου που αισθάνεστε μετά την άσκηση. Το γαλακτικό οξύ πίστευε κάποτε ότι είναι η αιτία, αλλά η ιατρική έρευνα τώρα δείχνει ότι η φλεγμονώδης αντίδραση που προκαλείται από την άσκηση μπορεί να είναι στη ρίζα. Το DOMS εμφανίζεται ανεξάρτητα από το επίπεδο φυσικής κατάστασης. Η παρατεταμένη αερόβια άσκηση, όπως το τρέξιμο, προκαλεί τη μεγαλύτερη ανταπόκριση, εξηγεί μια μελέτη του 2003 του Αμυντικού και Πολιτικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Ιατρικής στον Καναδά, που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιανουαρίου 2003 του “Sao Paulo Medical Journal”. Μπορείτε να αποφύγετε τη θέρμανση και ψύξη του DOMS για πέντε έως 10 λεπτά πριν και μετά την άσκηση.

Εφέ άσκησης

Φλεγμονώδης ανταπόκριση

Οφέλη

Καθυστερημένη έναρξη του μυϊκού πόνου