Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των σπόρων μάραθου

Το μάραθο – ένα φτερό, αρωματικό βότανο – είναι αυτόχθονες στην περιοχή της Μεσογείου. Η γεύση της θυμίζει γλυκόριζα ή γλυκάνισο. Αν και κάθε μέρος του φυτού είναι βρώσιμο, οι σπόροι και τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται συχνότερα για ιατρικούς σκοπούς. Ενώ το μάραθο παρέχει μερικά ισχυρά οφέλη, μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για ορισμένους ανθρώπους.

Παρέχει αντιοξειδωτικά

Οι σπόροι μάραθου είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών. Οι ισχυρές ουσίες, τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία του σώματός σας από τις ελεύθερες ρίζες, τα ασταθή μόρια που βλάπτουν τα υγιή κύτταρα. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Journal of Medicinal Food” τον Σεπτέμβριο του 2011 σημείωσε ότι το εκχύλισμα σπόρων μάραθου μπορεί να έχει αξιοσημείωτο δυναμικό για την προστασία των κυττάρων και την καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού και του ήπατος. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εκχύλισμα σπόρου μάραθου μπορεί να είναι μια ασφαλής, αποτελεσματική και εύκολα προσβάσιμη πηγή φυσικών αντιοξειδωτικών.

Βελτιώνει το πεπτικό σύστημα

Το μάραθο βοηθά στην ηρεμία του εντερικού σας σωλήνα και την εξάλειψη του αερίου. Επιπλέον, είναι μια παραδοσιακή θεραπεία για κολικούς, η οποία μπορεί να έχει συνδέσμους σε πεπτικά προβλήματα. Οι θηλάζουσες μητέρες το καταναλώνουν σε μορφή τσαγιού. Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στις “Εναλλακτικές Θεραπείες στην Υγεία και την Ιατρική” τον Ιούλιο του 2003 σημείωσε ότι το έλαιο σπόρου μάραθου είναι αποτελεσματικό στη μείωση των εντερικών σπασμών και στην αύξηση της ελεύθερης κίνησης στα λεπτό έντερα. Η μελέτη έδειξε σημαντική μείωση των συμπτωμάτων κολικού στα βρέφη που έλαβαν γαλάκτωμα ελαίου σπόρου μάραθου.

Θρεπτικών συστατικών

Ένα τμήμα 3,5 ουγκιών σπόρων μάραθου του εδάφους παρέχει 1.196 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου, περισσότερο από 100 τοις εκατό της ημερήσιας τιμής που καθορίζεται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α., με βάση δίαιτα 2.000 θερμίδων ανά ημέρα. Η ίδια ποσότητα περιέχει επίσης 21 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C, ή 35 τοις εκατό του DV. Το ασβέστιο βοηθά στην ανάπτυξη και προστασία των οστών και των δοντιών και είναι απαραίτητο για σωστή συστολή και χαλάρωση των μυών. Η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του συνδετικού ιστού, που βοηθά στην επούλωση πληγών και στηρίζει τα αιμοφόρα αγγεία.

Ασφάλεια

Αν και σπάνιες, παρενέργειες μπορεί να συμβούν κατά την κατανάλωση βότανα. Το μάραθο μπορεί να διαταράξει το νευρικό σύστημα όταν ληφθεί υπερβολικά και μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία του δέρματος σας στο ηλιακό φως. Το κέντρο καρκίνου του βαμβακιού Norris δηλώνει ότι το μάραθο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για επιληπτικές κρίσεις και συμβουλεύει να μην πάρετε μάραθο χωρίς πρώτα να μιλήσετε με τον γιατρό σας εάν έχετε επιληψία ή κάποια διαταραχή κατάσχεσης. Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, μιλήστε με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε το μάραθο από ιατρική άποψη.