Πρησμένα χείλη σε ένα μικρό παιδί

Εάν το μικρό παιδί σας μοιάζει με έναν αγώνα πίσω-αλόγου – με πρησμένα, πρησμένα χείλη – μπορεί να παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση. Πάρτε αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλούν το πρήξιμο του προσώπου σοβαρά, διότι μπορεί να επηρεάσουν την αναπνοή του παιδιού σας. Τραυματισμοί ή τσιμπήματα εντόμων ή τσιμπήματα θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν πρησμένα χείλη σε ένα παιδί πολύ μικρό για να σας πει τι συνέβη.

Εκτίμηση

Εάν το μικρό παιδί σας έχει πρησμένα χείλη και νομίζετε ότι μπορεί να έχει αλλεργία, καλέστε τον γιατρό του. Μια αλλεργική αντίδραση που προκαλεί διόγκωση των χειλιών θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει πρήξιμο στο λαιμό, γεγονός που θα μπορούσε να παρεμβληθεί στην αναπνοή. Εάν το μικρό παιδί σας έχει ένα μπλε χρώμα στο στόμα ή τα νύχια του ή αν αγωνίζεται να αναπνεύσει, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια καλώντας το 911.

Πιθανοί τύποι αλλεργίας

Αλλεργικές αντιδράσεις σε τρόφιμα ή σε ουσίες στο περιβάλλον μπορεί να προκαλέσουν οίδημα προσώπου, κνίδωση, εξάνθημα, γαστρεντερικά προβλήματα ή δυσκολία στην αναπνοή. Ένας άλλος τύπος αντίδρασης, που ονομάζεται σύνδρομο αλλεργίας από το στόμα, εμφανίζεται σε παιδιά που έχουν αλλεργία στη γύρη. Παρόμοιες φυτικές πρωτεΐνες που απαντώνται σε μερικά φρούτα, λαχανικά και γύρη προκαλούν διασταυρούμενη αντίδραση όταν καταναλώνονται. Για παράδειγμα, ένα παιδί με αλλεργία στα δένδρα σημύδας μπορεί να έχει αντίδραση όταν τρώει μήλα, αχλάδια, ροδάκινα ή καρύδια. Το σύνδρομο αλλεργίας στο στόμα γενικά προκαλεί συμπτώματα μόνο μέσα και γύρω από το στόμα, με οίδημα των χειλιών ή μυρμήγκιασμα ή φαγούρα στο στόμα. Το σύνδρομο αλλεργίας στο στόμα επηρεάζει τους ενήλικες πιο συχνά από τα παιδιά, προκαλεί σχεδόν άμεση αντίδραση και εμφανίζεται κυρίως με άψητα φρούτα και λαχανικά, εξηγεί το Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας.

Θεραπεία

Εάν αισθάνεστε ότι το μικρό παιδί σας έχει αλλεργική αντίδραση, αλλά αναπνέει και παίζει κανονικά, δώστε του μια από του στόματος αντιισταμινικό να μειώσει την αλλεργική αντίδραση και να καλέσει το γιατρό της. Καταγράψτε κάθε τροφή που είχε το παιδί σας εκείνη την ημέρα. Οι τροφικές αλλεργίες που προκαλούν διόγκωση του προσώπου εμφανίζονται γενικά μέσα σε λίγες ώρες μετά την κατανάλωση της παραβατικής ουσίας. Οκτώ τρόφιμα – τα αυγά, τα ψάρια, το γάλα, τα φιστίκια, τα οστρακοειδή, η σόγια, τα καρύδια και το σιτάρι – αντιπροσωπεύουν το 90% όλων των αλλεργικών αντιδράσεων στα παιδιά, σύμφωνα με το BabyCenter.

Άλλες Πιθανές Αιτίες

Ενώ η αλλεργία είναι μια κοινή αιτία των πρησμένων χείλη σε ένα μικρό παιδί που δεν έχει προφανή τραυματισμό, θα μπορούσε επίσης να έχει τραυματιστεί από ένα έντομο ή να τραυματίσει τα χείλη του με κάποιο τρόπο. Το σοβαρό ηλιακό έγκαυμα και οι μολύνσεις στο δέρμα μπορούν επίσης να προκαλέσουν πρήξιμο στα χείλη. Αν έχει πρησμένα χείλη αλλά κανένα άλλο σύμπτωμα, αναζητήστε μώλωπες ή σημάδια κνησμού. Εφαρμόστε πάγο στην πρησμένη περιοχή για να μειώσετε τη διόγκωση, να τον κάνετε πιο άνετο και να ενημερώσετε το γιατρό του.