Προσχολικές δραστηριότητες σε φρούτα και λαχανικά

Οι δραστηριότητες φρούτων και λαχανικών επεκτείνουν τη βάση γνώσεων του προσχολικού. Οι δραστηριότητες λειτουργούν καλά για μια μονάδα υγιεινής διατροφής σε ένα προσχολικό περιβάλλον ή στο σπίτι για να διδάξουν στο παιδί σας τη διατροφή. Οι πρακτικές δραστηριότητες που μετακινούνται και αλληλεπιδρούν με τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι πιο αποτελεσματικές για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Προσαρμόστε τις δραστηριότητες φρούτων και λαχανικών όπως είναι απαραίτητο για να ταιριάξετε τις ανάγκες του σχεδίου μαθήματος.

Χειροτεχνία

Η βιοτεχνία προσθέτει μια καλλιτεχνική πτυχή στη διατροφική εκπαίδευση. Για μια απλή δραστηριότητα, εκτυπώστε ή σύρετε τα περιγράμματα πολλών φρούτων και λαχανικών. Ανακατέψτε μερικές σταγόνες χρωματισμού τροφίμων με σιρόπι καλαμποκιού για να δημιουργήσετε ένα βρώσιμο χρώμα που στεγνώνει λαμπερό. Αφήστε τα παιδιά να ζωγραφίσουν τα σχήματα των φρούτων και των λαχανικών με το χρωματισμένο σιρόπι αραβοσίτου. Μια άλλη επιλογή σκάφους είναι η χρήση πραγματικών φρούτων και λαχανικών ως stampers. Κόψτε τα προϊόντα στη μέση και βυθίστε την κομμένη πλευρά στο χρώμα. Τα σκληρά προϊόντα με ένα ξεχωριστό σχήμα, όπως οι πιπεριές, οι πατάτες και τα μήλα, λειτουργούν καλά. Χρησιμοποιήστε το καλαμπόκι στην κοπριά για μια υφή.

Matching Game

Οι εικόνες καρτών και λαχανικών αποτελούν αυτή τη δραστηριότητα. Θα χρειαστείτε αντίστοιχα ζευγάρια εικόνων για το παιχνίδι. Χρησιμοποιήστε τις κάρτες όπως το παιχνίδι μνήμης των παιδιών με τις κάρτες στραμμένες ανάποδα. Τα παιδιά προσπαθούν να ζευγαρώσουν τις αντίστοιχες εικόνες μετατρέποντας δύο κάρτες τη φορά. Για τα νεώτερα παιδιά, έχετε τον αγώνα μέχρι τις κάρτες με όλες τις εικόνες που δείχνουν να κάνουν το παιχνίδι πιο εύκολο.

Γευσιγνωσία

Δοκιμάζοντας τα γεύματα φρέσκα φρούτα και λαχανικά δίνει στα παιδιά προσχολικής ηλικίας ένα πρακτικό μάθημα για τα προϊόντα. Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά που τα παιδιά ίσως δεν έχουν δοκιμάσει στο παρελθόν για να κάνουν αυτή τη δραστηριότητα πιο ουσιαστική. Αφήστε τα παιδιά να μυρίζουν πρώτα τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα δοκιμάσουν. Μια άλλη επιλογή είναι να κοιτάξουμε τα μάτια στα παιδιά για να δούμε αν μπορούν να μαντέψουν τι τρώνε. Ζητήστε από τα μικρά παιδιά να περιγράψουν πώς γεύεται κάθε αντικείμενο, εισάγοντας λέξεις όπως ξινή, πικρή ή ξινή, όπως είναι απαραίτητο για να βοηθήσουν τα παιδιά να βάλουν τις γεύσεις σε λέξεις.

Ομαδοποίηση

Η ομαδοποίηση διαφορετικών φρούτων και λαχανικών βοηθάει τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να αναγνωρίσουν τα χαρακτηριστικά του καθενός. Αφήστε τα παιδιά να δουν και να κρατήσουν πραγματικά φρούτα και λαχανικά. Ενθαρρύνετε τους να διερευνήσουν χαρακτηριστικά όπως το βάρος, το σχήμα, το μέγεθος και πώς αισθάνονται τα αντικείμενα. Ζητήστε από τα παιδιά να βάζουν τα φρούτα και τα λαχανικά σε ομάδες που βασίζονται σε παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως όλα τα κόκκινα προϊόντα μαζί ή όλα τα σκληρά αποφλοιωμένα αντικείμενα σε ένα σωρό. Αυτή η δραστηριότητα λειτουργεί καλά με δοκιμή γεύσης επειδή τα παιδιά μπορούν επίσης να ταξινομήσουν τα προϊόντα με γεύση.