Πόνο στο στομάχι μετά το φαγητό σε ένα παιδί

Εάν το παιδί σας παρουσιάσει πόνο στο στομάχι μετά από το φαγητό, θα μπορούσε να υποδείξει ένα από πολλά προβλήματα ασθένειας ή δυσπεψίας. Επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας είναι λιγότερο ανεπτυγμένο, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένο σε τροφική δηλητηρίαση και άλλες ασθένειες. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τις αιτίες του κοιλιακού πόνου μετά από το φαγητό και να καταλάβετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αισθάνεται καλύτερα.

Αιτίες

Ένας γενικευμένος πόνος στο στομάχι του παιδιού σας μετά από το φαγητό μπορεί να υποδεικνύει δυσπεψία ή αέριο. Εάν είναι δυσκοιλιωμένη, μπορεί να παρουσιάσει κράμπες μετά το φαγητό. Ο κοιλιακός πόνος μπορεί επίσης να προκληθεί από καούρα ή δυσανεξία στη λακτόζη. Εάν το παιδί σας έχει δοκιμάσει για πρώτη φορά ένα υψηλό αλλεργιογόνο φαγητό, όπως καρύδια, μούρα, σιτάρι, αυγά ή ψάρια, ο κοιλιακός πόνος μπορεί να προκληθεί από αλλεργία στα τρόφιμα. Η δηλητηρίαση από τα τρόφιμα, που προκαλείται από επιβλαβή βακτήρια, μπορεί να προκαλέσει στο παιδί σας πόνους στην κοιλιά, έμετο ή διάρροια μία έως οκτώ ώρες μετά το φαγητό.

Διάγνωση

Εάν ανησυχείτε για τον πόνο στο στομάχι του παιδιού σας, καλέστε τον γιατρό του. Ο γιατρός του μπορεί να θέλει να τον δει για να προσδιορίσει την αιτία του πόνου στο στομάχι και τον καλύτερο τρόπο να τον βοηθήσει να νιώσει καλύτερα. Ο γιατρός μπορεί να σας υποβάλει ερωτήσεις σχετικά με τη δραστηριότητα του παιδιού σας και την πρόσφατη κατανάλωση τροφίμων και ποτών. Αφήστε τον γιατρό του παιδιού σας να μάθει εάν έχει οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα. Μια φυσική εξέταση μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό να προσδιορίσει την αιτία του πόνου στο στομάχι και μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω δοκιμές για εσωτερικά προβλήματα ή αλλεργίες.

Θεραπεία

Πολλές ασθένειες του στομάχου απαιτούν μια περίοδο αναμονής για το παιδί σας να αισθάνεται καλύτερα. Η δηλητηρίαση από τα τρόφιμα μπορεί να διαρκέσει από μία έως 10 ημέρες. Εάν το παιδί σας έχει κάνει εμετό, αποφύγετε την παροχή της στερεής τροφής για λίγες ώρες. Όταν είναι έτοιμη να φάει στερεά τρόφιμα, ξεκινήστε με ήπια αντικείμενα όπως μήλα ή κροτίδες. Εάν το παιδί σας έχει αέρια ή πόνους δυσκοιλιότητας, η AskDrSears.com συνιστά να της δώσετε ένα ζεστό μπάνιο ή να τοποθετήσετε ζεστές πετσέτες στο στομάχι της. Μπορείτε επίσης να τρίψετε απαλά το στομάχι του, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να μετακινήσετε τους πόνους του αερίου κατά μήκος. Εάν βιώνει καούρα ή δυσπεψία, ρωτήστε το γιατρό της για να της δώσει τα αντιόξινα.

Συστάσεις

Για να αποτρέψετε το παιδί σας να βιώνει πόνο στο στομάχι μετά το φαγητό, φροντίστε να ασκείστε την ασφάλεια των τροφίμων και την σωστή υγιεινή της κουζίνας. Πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά την προετοιμασία των γευμάτων και κρατείστε τις σανίδες κοπής και άλλα μαγειρικά σκεύη καθαρά. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε το παιδί σας από τη δηλητηρίαση τροφής. Εάν ο πόνος του σχετίζεται με τη δυσκοιλιότητα, τον ενθαρρύνετε να τρώτε τροφές με πολλές ίνες, όπως φρούτα και λαχανικά. Αν αντιμετωπίζει συχνά καούρα και δυσπεψία, αποφύγετε ενδεχομένως επιβαρυντικές τροφές όπως εσπεριδοειδή, προϊόντα τομάτας, τρόφιμα πάχυνσης ή τηγανητά ή λιπαρά προϊόντα.

Προειδοποιήσεις

Εάν ο πόνος στο στομάχι του παιδιού σας είναι σοβαρός, σε ένα σημείο ή την αποτρέπει από το περπάτημα, καλέστε αμέσως το γιατρό της. Μπορεί να υποδεικνύει ένα πρόβλημα όπως η σκωληκοειδίτιδα. Θα πρέπει επίσης να επικοινωνήσετε με το γιατρό της εάν κάνει έμετο αίμα, έχει θερμοκρασία, διάρροια για περισσότερο από δύο ημέρες ή εμετό για περισσότερο από 12 ώρες.