Ρόλο του υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι

Το υδροχλωρικό οξύ, που ονομάζεται επίσης HCl, είναι ένα διαυγές, πολύ διαβρωτικό υγρό. Το HCl είναι ένα από τα πολλά χημικά που απελευθερώνονται στο στομάχι μας όταν τρώμε ένα γεύμα. Ο ρόλος του υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι, μαζί με τους άλλους γαστρικούς χυμούς, είναι να σπάσει τα τρόφιμα και να προκαλέσει την απελευθέρωση των ενζύμων που βοηθούν περαιτέρω την πέψη. Το HCl επίσης προστατεύει το σώμα από την ασθένεια, σκοτώνοντας παθογόνους παράγοντες που απαντώνται συνήθως στα τρόφιμα.

Το υδροχλωρικό οξύ απαντάται φυσικά στους γαστρικούς χυμούς του στομάχου. Οι γαστρικοί χυμοί, που αναφέρονται μαζί ως γαστρικό οξύ, περιέχουν κυρίως χλωριούχο κάλιο ή KCl και χλωριούχο νάτριο ή NaCl. Δεδομένου ότι το υδροχλωρικό οξύ είναι ένα τόσο ισχυρό διαβρωτικό χημικό, αποτελεί μόνο το 5% περίπου της σύνθεσης γαστρικού οξέος. Αυτό δίνει στο γαστρικό οξύ πολύ χαμηλό εύρος pH, συνήθως μεταξύ 1 και 2.

Το υδροχλωρικό οξύ εκκρίνεται μέσω των βρεγματικών κυττάρων του στομάχου. Ωστόσο, πριν να εκκρίνεται το HCl και να αρχίσει να χωνεύει τα τρόφιμα, πρέπει να συμβούν και άλλα πράγματα. Τα πεπτίδια, που βρίσκονται κυρίως σε πρωτεΐνες, διεγείρουν τη διαδικασία που οδηγεί στην έκκριση HCl. Τα πεπτίδια προκαλούν έκκριση μιας ουσίας που ονομάζεται γαστρίνη από τα κύτταρα G. Η παρουσία γαστρίνης στη συνέχεια διεγείρει την απελευθέρωση ισταμίνης. Τέλος, η ισταμίνη διεγείρει τα βρεγματικά κύτταρα για να ξεκινήσει την έκκριση του HCl.

Λόγω των εξαιρετικά όξινων ιδιοτήτων του, το HCl είναι ικανό να διαλύσει πολλά από τα τρόφιμα που τρώμε. Η διαβρωτική δράση του HCl συμβάλλει επίσης στην καταπολέμηση λοιμώξεων και στην παροχή βοήθειας στο ανοσοποιητικό σύστημα. Το HCl σκοτώνει όλα τα παθογόνα, σωματίδια που προκαλούν ασθένεια ή οργανισμούς που μπορεί να βρίσκονται στα τρόφιμα που τρώμε. Το HCl είναι τόσο ισχυρό που αν δεν ήταν για την βλεννογόνο μεμβράνη που προστατεύει την επένδυση του στομάχου, το οξύ θα αφομοιώσει το στομάχι.

Το HCl έχει επίσης έναν άλλο σημαντικό ρόλο να παίξει στο στομάχι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πέψης. Η παρουσία του HCl στο σώμα του στομάχου προκαλεί την ενεργοποίηση των ενζύμων. Μία από τις πρωτεΐνες στο HCl χρησιμοποιείται για να μετατρέψει το ένζυμο πεψινγόνο σε πεψίνη. Η πεψίνη διασπά τα πεπτίδια από την πρωτεΐνη.

Γαστρικό οξύ

HCl Αποβολή

HCl Διάλυση των Τροφίμων

HCl και ενεργοποίηση ενζύμου