Συμπληρώματα σιδήρου για εφήβους

Από τη δίαιτα συντριβής στην κατανάλωση γρήγορου φαγητού στο τρέξιμο, οι έφηβοι συχνά λείπουν κρίσιμα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή τους. Η επίτευξη αρκετού σιδήρου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα κορίτσια εφήβων, που χρειάζονται περισσότερους άλλους πληθυσμούς. Ενώ το κόκκινο κρέας, τα αποξηραμένα μπιζέλια και άλλα τρόφιμα προσφέρουν πηγές σιδήρου, για να αποκτήσουν αρκετοί έφηβοι μπορεί να χρειαστούν συμπληρώματα σιδήρου, τα οποία μπορούν να βρεθούν σε πολυβιταμίνες ή ως ξεχωριστά συμπληρώματα.

Ελλειψη σιδήρου

Όταν οι έφηβοι έχουν ανάπτυξη, τα σώματά τους χρειάζονται περισσότερα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων (CDC). Τα κορίτσια χρειάζονται σχεδόν διπλάσιο σίδηρο από τα αγόρια, επειδή ο σίδηρος μπορεί να χαθεί κατά τη διάρκεια των εμμηνορροϊκών περιόδων. Επειδή το κόκκινο κρέας είναι μια καλή πηγή σιδήρου, οι χορτοφάγοι έφηβοι μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανεπάρκεια σιδήρου. Όταν καταναλώνεται πολύ μικρός σίδηρος, οι έφηβοι μπορεί να διαγνωσθούν με αναιμία από ανεπάρκεια σιδήρου, τον πιο κοινό τύπο αναιμίας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Στην αναιμία, πολύ μικρός σίδηρος μπορεί να προκαλέσει αργή παραγωγή αιμοσφαιρίνης και ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ως αποτέλεσμα, ένας έφηβος μπορεί να γίνει χλωμό και συχνά αισθάνεται κουρασμένος, σημειώνει το TeensHealth.org.

Πόσο πολύ απαιτείται σιδήρου

Η Medline Plus της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής συνιστά τα αρσενικά ηλικίας 9 έως 13 να παίρνουν 8 mg ανά ημέρα σιδήρου, ενώ τα αγόρια ηλικίας 14 έως 18 ετών καταναλώνουν 11 mg. Τα κορίτσια χρειάζονται 8 mg όταν είναι 9 έως 13 ετών, αλλά η απαίτηση αυξάνεται στα 15 mg σε ηλικίες 14 έως 18 ετών.

Συμπληρώνοντας το σίδερο στη διατροφή

Οι έφηβοι πρέπει να προσπαθούν να τρώνε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρέατος, του σπανάκι, των ξηρών φασολιών, των αυγών και των ενισχυμένων δημητριακών, συνιστά το CDC. Αλλά αν ένας έφηβος έχει διαγνωστεί με αναιμία, τα συμπληρώματα συνταγογραφούνται από γιατρό. Τα συμπληρώματα σιδήρου είναι διαθέσιμα σε δύο μορφές: σιδηρούχα και σιδηρούχα. Τα σιδηρούχα άλατα σιδήρου (φουμαρικό σίδηρο, θειικό σίδηρο και γλυκονικό σίδηρο) αποτελούν τις καλύτερα απορροφούμενες μορφές συμπληρωμάτων σιδήρου, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας του Γραφείου των Συμπληρώματα Διατροφής. Τα εμπορικά σήματα των συμπληρωμάτων περιλαμβάνουν Feosol, Femiron, Elite Iron και Fergon.

Συμπληρώστε τις παρενέργειες

Ενώ τα συμπληρώματα σιδήρου βελτιώνουν την αναιμία, μπορούν να έχουν παρενέργειες, όπως ναυτία, έμετο, δυσκοιλιότητα και διάρροια. Το Γραφείο Συμπληρώματα Διατροφής συστήνει να δοκιμάσετε πρώτα τη μισή συνιστώμενη δόση και αυξάνοντας σταδιακά το ποσό για να αποτρέψετε αυτά τα προβλήματα. Η λήψη συμπληρωμάτων με τρόφιμα μπορεί επίσης να ελαχιστοποιήσει τις παρενέργειες, όπως και η λήψη επικαλυμμένων δισκίων ή δισκίων χρονικής απελευθέρωσης. Επιπλέον, η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου, έτσι καταναλώνει χυμό πορτοκαλιού ή εσπεριδοειδών ταυτόχρονα με την κατάποση συμπλήρωμα σιδήρου είναι μια καλή ιδέα, σύμφωνα με την TeenHealth.org.