Συμπληρώματα σιδήρου και απώλεια μαλλιών

Η απώλεια τρίχας ή η αλωπεκία μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε. Η μείωση των τριχών μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες, όπως η γενετική, η γήρανση, το στρες, ορισμένα φάρμακα και ιατρικές παθήσεις, αναφέρουν τα MedlinePlus.com. Η κακή διατροφή που στερείται επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης ή σιδήρου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Η έρευνα δείχνει ότι τα συμπληρώματα σιδήρου δεν συνιστώνται για την αλωπεκία. Στην πραγματικότητα, πολύ σίδηρο στο σώμα μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει απώλεια μαλλιών, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Τριχόπτωσης ή ΑΧΛΑ.

Σημασία

Ο σίδηρος είναι ένα βασικό μέταλλο που είναι απαραίτητο για την ανθρώπινη επιβίωση, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland ή το UMMC. Περίπου τα δύο τρίτα του σιδήρου στο σώμα βρίσκεται σε πρωτεΐνες σε ερυθρά αιμοσφαίρια γνωστά ως αιμοσφαιρίνη, αναφέρει το Γραφείο των συμπληρωμάτων διατροφής. Η αιμοσφαιρίνη μεταφέρει οξυγόνο σε κάθε κύτταρο του σώματος. Τα πλεονάσματα σιδήρου αποθηκεύονται για μελλοντική χρήση στους μυς, τον σπλήνα, τον μυελό των οστών και το συκώτι.

Ανεπάρκεια σιδήρου και αναιμία

Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα μπορούν να οδηγήσουν σε αναιμία. Η απώλεια μεγάλων ποσοτήτων αίματος λόγω χειρουργικής επέμβασης, εγκυμοσύνης, αιμορραγικών ελκών και βαριάς εμμήνου ρύσεως μπορεί να σας καταστήσει αναιμική, αναφέρουν οι ειδικοί στο UMMC. Τα συμπτώματα της αναιμίας περιλαμβάνουν συνήθως κόπωση και αδυναμία.

Αναιμία και τριχόπτωση

Ενώ υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της αναιμίας και της τριχόπτωσης, δεν οφείλεται στο γεγονός ότι η ίδια η αναιμία προκαλεί αλωπεκία, σημειώνει το Εθνικό Συμβούλιο Δράσης για την Αναιμία ή το NAAC. Τα άτομα που είναι αναιμικά μπορεί να έχουν υποκείμενες παθήσεις, όπως υπερδραστήριο θυρεοειδή ή υπερθυρεοειδισμό ή μπορεί να υποβάλλονται σε θεραπείες χημειοθεραπείας για καρκίνο που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών.

Expert Insight

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2006 στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, συνιστά να μην δίνονται συμπληρώματα σιδήρου σε άτομα με απώλεια μαλλιών εκτός αν υπάρχει αναιμία. Οι ερευνητές ανέφεραν έλλειψη επαρκών στοιχείων για να δικαιολογήσουν τη συμπλήρωση σιδήρου. Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης ήταν ο L.B. Trost του Τμήματος Δερματολογίας, Cleveland Clinic Foundation στο Κλίβελαντ του Οχάιο.

Προφυλάξεις

Τα συμπληρώματα σιδήρου δεν φαίνονται να είναι περιττά για την απώλεια μαλλιών αλλά μπορούν να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα, σημειώνει το AHLA. Ο σίδηρος είναι τοξικός σε υψηλές δόσεις και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Η λήψη πάρα πολύ σιδήρου μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρές καταστάσεις όπως η βλάβη του ήπατος και ο διαβήτης.

Μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πηγές πρωτεϊνών μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε τα μαλλιά σας υγιή. Τα τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο περιλαμβάνουν σπανάκι, κοτόπουλο, τόνο, τόφου καβουριού, πλιγούρι βρώμης και σόγια. Το Γραφείο συμπληρωμάτων διατροφής NIH αναφέρει ότι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου είναι 8 mg ημερησίως για ενήλικες άνδρες και 18 mg ημερησίως για γυναίκες που εξακολουθούν να εμφανίζουν εμμηνόρροια. Μόλις η εμμηνόπαυση, η RDI για τις γυναίκες είναι 27 mg ανά ημέρα. Το εξωχρηματιστηριακό τοπικό φάρμακο minoxidil, το εμπορικό σήμα Rogaine, μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών και σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και να αποτρέψει μελλοντική απώλεια μαλλιών.

Συστάσεις