Συμπτώματα δυσανεξίας στη γλουτένη στα παιδιά

Η δυσανεξία στη γλουτένη, ή η κοιλιοκάκη, προκαλεί φλεγμονή και βλάβη στο λεπτό έντερο, οδηγώντας σε κακή απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και συμπτώματα υποσιτισμού. Η δυσανεξία στη γλουτένη στα παιδιά μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, διότι τα συμπτώματα μπορούν να μιμηθούν διάφορα θέματα υγείας και κάποια παιδιά δεν εμφανίζουν προφανή συμπτώματα καθόλου.

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε κόκκους όπως σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και βρώμη. Όταν τα παιδιά με δυσανεξία στη γλουτένη καταναλώνουν τρόφιμα που περιέχουν αυτούς τους κόκκους, η πρωτεΐνη θα φλεγμονώσει και θα βλάψει τα ελάσματα που ευθυγραμμίζουν το λεπτό έντερο και απορροφούν θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με την Kids Health. Αυτή η φλεγμονή και αυτές οι αλλαγές στην επένδυση του εντέρου μπορούν να οδηγήσουν σε μια ποικιλία σωματικών συμπτωμάτων και σε συναφή προβλήματα υγείας.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα δυσανεξίας στη γλουτένη στα παιδιά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το άτομο. Μερικά παιδιά αντιμετωπίζουν πόνο στο στομάχι, διάρροια, έμετο και δυσκοιλιότητα. Η απώλεια βάρους, η ευερεθιστότητα και οι μεταβολές της διάθεσης, οι ανεπάρκειες των βιταμινών και των ορυκτών και οι σχετικές επιπλοκές στην υγεία, όπως η οστεοπόρωση και η αναιμία, μπορεί επίσης να συμβούν, αναφέρει το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ. Τα συμπτώματα είναι πιο δύσκολο να παρακολουθούνται ή να αξιολογούνται στα μικρότερα παιδιά, καθώς μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να εντοπίσουν συγκεκριμένους φυσικούς πόνους. Τα σποραδικά γαστρεντερικά προβλήματα μπορεί επίσης να μιμούνται τη γρίπη ή τη δηλητηρίαση των τροφίμων, και οι αλλαγές στη διάθεση μπορούν να αποδοθούν σε παράγοντες όπως η κόπωση ή η κοινωνική ανάπτυξη.

Διάγνωση συμπτωμάτων

Όπως συμβαίνει με όλες τις ευαισθησίες και τις αλλεργίες των τροφίμων, οι γονείς πρέπει να παρακολουθούν στενά τη διατροφή των παιδιών τους για να διαπιστώσουν εάν αισθάνονται ευαισθησίες ή δυσανεξία σε τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Εάν το παιδί σας αρχίσει να παρουσιάζει ένα συνεχιζόμενο πρότυπο γαστρεντερικής δυσφορίας που σχετίζεται με την κατανάλωση γλουτένης, μπορεί να θέλετε να αποκλείσετε πιθανή δυσανεξία στη γλουτένη μέσω ιατρικής εξέτασης. Παρατηρήστε εάν τα συμπτώματα εξαφανίζονται αποφεύγοντας τη γλουτένη στη διατροφή του παιδιού σας. Ένας συνδυασμός αιματολογικών εξετάσεων και βιοψιών του λεπτού εντέρου είναι, ωστόσο, ο μόνος οριστικός τρόπος για να γίνει ακριβής διάγνωση δυσανεξίας στη γλουτένη, σύμφωνα με το HealthyChildren.org.

Έλεγχος των συμπτωμάτων

Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι ο μόνος τρόπος για τον έλεγχο των συμπτωμάτων δυσανεξίας στη γλουτένη στα παιδιά, σύμφωνα με την Kids Health. Σχεδιάστε τα γεύματα χωρίς ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά και τα περισσότερα ψητά. Πρέπει να αποφεύγονται αντικείμενα ή συνταγές που περιέχουν αλεύρι, βρώμη, κριθάρι ή σίκαλη. Ορισμένα σούπερ μάρκετ και καταστήματα υγιεινής διατροφής προσφέρουν επίσης προϊόντα χωρίς γλουτένη, όπως ψωμιά χωρίς γλουτένη ή ζυμαρικά. Τα παιδιά πρέπει να ενημερώνονται προσεκτικά σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές δίαιτας χωρίς γλουτένη, ώστε να μην καταναλώνουν τροφές που περιέχουν γλουτένη όταν βρίσκονται στο σχολείο ή με φίλους. Οι γονείς θα πρέπει να καθορίσουν κατευθυντήριες γραμμές χωρίς γλουτένη για το προσωπικό του σχολείου ή τους παρόχους παιδικής μέριμνας πολύ μικρών παιδιών που δεν είναι αρκετά ηλικιωμένοι για να μάθουν τις οδηγίες διατροφής.