Σωστή στάση όταν στέκεστε και κάθεστε

Η καλή στάση του σώματος είναι σημαντική για την προστασία των μυών, των αρθρώσεων και των συνδέσμων. Εάν κάθονται τακτικά ή σταθείτε σε θέσεις που θέτουν περιττή πίεση στο σώμα σας, μπορεί να εμφανίσετε πόνο, τραυματισμό, αρθρίτιδα ή μη φυσιολογική τοποθέτηση της σπονδυλικής στήλης, σύμφωνα με την κλινική Cleveland. Μάθετε και ασκείστε σωστή στάση για να προστατέψετε την υγεία σας.

Καθίστε σωστά

Καθίστε στην καρέκλα και ισιώστε την πλάτη σας. Τραβήξτε ελαφρώς τους ώμους σας και βεβαιωθείτε ότι οι γλουτοί σας αγγίζουν το πίσω μέρος της καρέκλας, συνιστά η κλινική Cleveland.

Μόνιμη σωστά

Βεβαιωθείτε ότι τα πόδια σας αγγίζουν το πάτωμα. Εάν δεν το κάνουν, στηρίξτε τους σε ένα υποπόδιο. Μην διασχίζετε τα πόδια σας ή μην καθίσετε σε άλλες θέσεις που δεν επιτρέπουν και στα δύο πόδια να αγγίζουν το πάτωμα ή ένα στήριγμα ποδιού.

Κρατήστε τα γόνατά σας περίπου στο ίδιο ύψος με τους γοφούς σας. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, στηρίξτε τα πόδια σας σε ένα σκαμνί για να φέρετε τα γόνατά σας στο σωστό επίπεδο.

Αφήστε ένα μικρό κενό ανάμεσα στο πίσω μέρος των γόνατων και στο μπροστινό μέρος του καθίσματος, συνιστά την Αμερικανική Ένωση Χειροπρακτικής.

Αποφύγετε να τεντώνετε τους ώμους σας και να στηρίζετε τα χέρια σας στα χέρια της καρέκλας ή στο γραφείο σας έτσι ώστε να είναι παράλληλα με το πάτωμα.

Κρατήστε το σώμα σας ευθεία. Ο κορμός και ο λαιμός σας θα πρέπει να παραμείνουν σε κάθετη γραμμή, οι μηροί σας να παραμένουν σε ευθεία οριζόντια γραμμή και τα κάτω πόδια σας να παραμένουν κάθετοι, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία ή OSHA. Αν στρέψετε ή παραβείτε την καρέκλα σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε κρατήσει το κεφάλι, το λαιμό και τον κορμό σας σε ευθεία γραμμή.

Αποφύγετε την ολίσθηση. Ισιώστε το σώμα σας και τραβήξτε τους ώμους σας πίσω έτσι ώστε τα πόδια σας, ο κορμός, ο λαιμός και το κεφάλι να είναι όλα σε κάθετη γραμμή, συνιστά το OSHA.

Σταθείτε με τα πόδια σας γύρω από το πλάτος των ώμων και λυγίστε ελαφρώς τα γόνατά σας.

Φέρτε το βάρος σας στις μπάλες των ποδιών σας, το τμήμα του ποδιού ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών και την αψίδα, συνιστά την Αμερικανική Ένωση Χειροπρακτικής. Αν πρέπει να παραμείνετε για μεγάλες περιόδους, μετατοπίστε το βάρος από τα δάχτυλα των ποδιών σας στα τακούνια σας. Μπορείτε επίσης να ξεκουραστείτε τα πόδια σας σε ένα στήριγμα ποδιών μία φορά, αλλά να διατηρήσετε τη σωστή στάση και να αποφύγετε την ολίσθηση.

Αφήστε τα χέρια σας να κρεμαστούν ελεύθερα στα πλάγια σας όταν είναι δυνατόν.