Τα στάδια της θλίψης μετά από μια σχέση

Η θλίψη για την απώλεια μιας σχέσης είναι παρόμοια με τη θλίψη του θανάτου ενός αγαπημένου – η διαδικασία φαίνεται να διαρκεί για πάντα και δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για να προωθήσετε τη διαδικασία προς το τελικό στάδιο της αποδοχής. Αυτό θλίψη την απώλεια μιας σχέσης είναι παρόμοια με πολλούς τρόπους για να θρηνήσει την απώλεια ενός αγαπημένου μέσω του θανάτου. Το άρθρο “Ψυχολογία σήμερα”, “Τα 5 στάδια θλίψης στο τέλος μιας σχέσης” από την Jennifer Kromberg, Psy.D. Το άρθρο εξετάζει τα στάδια της θλίψης του τέλους μιας σχέσης και οι θεωρίες βασίζονται σε αυτές της Elisabeth Kubler-Ross, MD, συγγραφέα του “On Death and Dying”, που αρχικά ανέπτυξε τα στάδια της θλίψης για να βοηθήσει εκείνους που έμαθαν Πεθαίνουν, αλλά μπορείτε να εφαρμόσετε αυτές τις θεωρίες και στο τέλος μιας ουσιαστικής σχέσης.

Ουδερία δυσπιστία και θυμός

Το κλονισμό και η άρνηση συχνά ακολουθούν την ανακοίνωση μιας διάλυσης. Μπορεί να συνεχίσετε να φανταζόμαστε για τους δυο σας να ξυπνάτε μαζί, ευτυχώς να εργάζεστε σε όλα τα ζητήματά σας. Καθώς η πραγματικότητα ορίζει ότι η σχέση έχει τελειώσει, πιθανότατα, θα αρχίσετε να αισθάνεστε θυμωμένοι, σύμφωνα με τον Kromberg. Μπορεί να έχετε την επιθυμία να πείτε σε όλους πόσο φρικτή ήταν η πρώην σας ή ότι μπορεί να αισθανθείτε θυμωμένος στον κόσμο. Το HelpGuide.org συνιστά να καλλιεργείτε τον εαυτό σας μέσα από δραστηριότητες όπως ο περίπατος, η μουσική ή η συναναστροφή με τους θετικούς φίλους που μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Ας ξεπεράσουμε μια συμφωνία

Επειδή όλοι θρηνούν διαφορετικά, μπορείτε να επιστρέψετε σε προηγούμενα στάδια θλίψης πριν προχωρήσετε ξανά. Μπορεί να βρεθείτε να διαπραγματευτείτε με τον πρώην συνεργάτη σας με υποσχέσεις να αλλάξετε ή να πάτε στη συμβουλευτική του ζευγαριού εάν επανέλθει. Μπορεί να επιχειρήσετε να ορίσετε ένα χρονικό όριο λέγοντάς του, για παράδειγμα, ότι αν δεν δει τις αλλαγές μέσα σε 6 μήνες τότε θα σπάσετε για πάντα. Ακόμα κι αν αυτό λειτουργεί για κάποιο χρονικό διάστημα, ίσως εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε την απώλεια σε έξι μήνες. Οι άνθρωποι σε αυτό το στάδιο μπορούν επίσης να προσπαθήσουν να πάρουν τους φίλους και την οικογένειά τους να μιλήσουν με τον πρώην συνεργάτη τους γι ‘αυτούς, λέει ο Kromberg.

Ένα μαύρο σύννεφο

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας θλίψης, είναι πιθανό να νιώσετε κατάθλιψη και απελπισία. Το αίσθημα της απελπισίας μπορεί να σας προκαλέσει να βυθιστείτε και να βυθίσετε σε μια βαθύτερη κατάθλιψη, όταν δυσκολεύεστε να δείτε ένα λαμπρότερο μέλλον, σύμφωνα με τον Kromberg. Παίρνοντας τον εαυτό σας ένα διάλειμμα είναι ένα υγιές πράγμα που πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια της αρχικής περιόδου θλίψης, αν βρίσκεστε όλο και πιο δύσκολο να απευθυνθείτε σε άλλους ή να διατηρήσετε μια καθημερινή ρουτίνα που ανταποκρίνεται στις βασικές σας ανάγκες, σκεφτείτε να γίνετε μέλος μιας ομάδας υποστήριξης ή να ζητήσετε βοήθεια Θεραπευτής, συνιστά ο Nathan Feiles, γράφοντας για το Psych Central. Αυτό θα σας δώσει ένα ασφαλές μέρος για να εκφράσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας χωρίς τον φόβο κάποιος που θα σας κρίνει.

Ελευθερία μέσω της αποδοχής

Η αποδοχή σας επιτρέπει να έρθετε σε ειρήνη με την απώλεια της σχέσης σας. Είστε σε θέση να το αφήσετε να πάει παρά το γεγονός ότι θα υπάρξουν ημέρες μπορεί να συνεχίσετε να αισθάνεστε υπολειπόμενη θλίψη, σύμφωνα με τον Kromberg. Είναι πιθανό να εμπλακείτε σε νέα χόμπι ή να συναντήσετε νέους ανθρώπους και είστε σε θέση να εστιάσετε την ενέργειά σας στα θετικά πράγματα στη ζωή σας. Εάν προκύψουν αναμνήσεις από τον πρώην συνεργάτη σας, μπορείτε να θυμηθείτε τις ευχάριστες αναμνήσεις και να μείνετε στην παρούσα στιγμή.