Την εμμηνόπαυση και τα μαλλιά

Για τις γυναίκες, η εμμηνόπαυση προειδοποιεί περισσότερο από το τέλος της γονιμότητας και τις μηνιαίες εμμηνορροϊκές περιόδους: Παρέχει πολλά σωματικά, διανοητικά και συναισθηματικά συμπτώματα όπως καυτές παλμούς, διαταραχές του ύπνου και απώλεια μαλλιών, σύμφωνα με το MayoClinic.com. Αν και η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει αραίωση στα μαλλιά σε όλο το σώμα, μερικές γυναίκες παρατηρούν συγκεκριμένες αλλαγές στην ανάπτυξη και την εμφάνιση των μαλλιών στο κάτω μέρος του σώματος.

Περιγραφή

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, τα μαλλιά του κάτω άκρου μπορεί να εμφανίζουν αλλαγές στην υφή, το πάχος και το ρυθμό ανάπτυξης. Τα μαλλιά του κάτω μέρους του σώματος μπορούν να γίνουν παχύτερα, πιο σκούρα και πιό τραχιά κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου ζωής, και τα χονδροειδή μαλλιά μπορεί να βλαστήσουν σε νέες περιοχές σε μια διαδικασία που ονομάζεται hirsutism. Αντίθετα, μερικές γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν ότι τα μαλλιά τους στο κάτω μέρος του σώματος – καθώς και η τρίχα του ήπατος ή του τριχωτού της κεφαλής – γίνονται πιο λεπτές ή πέφτουν, σύμφωνα με τον Dr. Carolyn DeMarco.

Αιτίες

Οι αλλαγές στις τρίχες των κάτω άκρων, καθώς και άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, προκύπτουν από μεταβολές των ορμονικών επιπέδων που εμφανίζονται καθώς το σώμα αποκλείει τις αναπαραγωγικές λειτουργίες. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οι ωοθήκες παράγουν σταδιακά λιγότερο οιστρογόνο και προγεστερόνη, εξηγεί η MedlinePlus. Αυτά τα τροποποιημένα επίπεδα ορμονών μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια μαλλιών, στην ανάπτυξη νέων τριχών ή στις αλλαγές της υφής των μαλλιών – είτε κάτω από τα χέρια είτε αλλού στο σώμα.

Χρονικό πλαίσιο

Η εμμηνόπαυση συνήθως εμφανίζεται μεταξύ 45 και 55 ετών και διαρκεί για πέντε χρόνια, αν και μερικές γυναίκες εμφανίζουν εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα νωρίτερα ή αργότερα στη ζωή, λέει η MedlinePlus. Επειδή τα επίπεδα των ορμονών μειώνονται σταδιακά κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οι αλλαγές στις τρίχες των κάτω άκρων μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης.

Λύση

Επειδή οι αλλαγές στις τρίχες των κάτω άκρων οφείλονται σε συστηματική μείωση των επιπέδων ορμονών, λίγες θεραπείες είναι διαθέσιμες για να σταματήσουν ή να αποτρέψουν την απώλεια, τη νέα ανάπτυξη ή την αλλοιωμένη υφή των μαλλιών. Σε μερικές περιπτώσεις, η θεραπεία ορμονικής αντικατάστασης που αποσκοπεί στην ανακούφιση από τις καυτές λάμψεις, την ξηρότητα του κόλπου, τους νυχτερινούς ιδρώτες και άλλα μείζονα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί επίσης να μειώσει τις αλλαγές στις τρίχες του κάτω άκρου, αν και αυτό δεν είναι το επίκεντρο αυτών των θεραπειών.

Προειδοποίηση

Εάν εμφανίσετε αλλαγές στην ανάπτυξη των μαλλιών στο κάτω μέρος του σώματος αλλά δεν έχετε φτάσει στην εμμηνόπαυση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να εντοπίσετε την αιτία και να αποκλείσετε μια πιο σοβαρή κατάσταση. Επιπλέον, αναζητήστε ιατρική βοήθεια εάν οι αλλαγές στις τρίχες σας συνοδεύονται από σοβαρά ή οδυνηρά συμπτώματα που κανονικά δεν εξηγούνται από την εμμηνόπαυση. Αν και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να έχει ευνοϊκές επιδράσεις στα μαλλιά σας, αυτός ο τύπος θεραπείας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, καρδιακών προσβολών, θρόμβων αίματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με το MedlinePlus.