Υπάρχει ένας ιδανικός λόγος ύψους προς βάρος για έναν τύπο αχλαδιού;

Αν έχετε ένα σώμα με σχήμα αχλαδιού και μεταφέρετε το βάρος σας κυρίως γύρω από τους γοφούς σας, ίσως να είστε πιο υγιείς από τους ανθρώπους με σχήματα με μήλο με καμπύλες. Το αν είστε σε υγιές βάρος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του ύψους σας, όπου μεταφέρετε το βάρος σας και τη σύνθεση του σώματός σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει καλύτερα για το βάρος σας και για τυχόν σχετικούς κινδύνους για την υγεία.

Μέση αναλογία μέσης – ισχίου

Έχοντας μια σχέση μέσης-ισχίου 0,8 ή μικρότερη, που σας καθορίζει ως σχήμα αχλαδιού – είναι πιο υγιεινή από το να έχετε μεγαλύτερη αναλογία μέσης-ισχίου. Η άσκηση μεγάλου βάρους γύρω από την κοιλιά σας είναι ένα σημάδι που μπορεί να έχει πάρα πολύ σπλαχνικό λίπος, το οποίο κάθεται βαθιά στην κοιλιά σας γύρω από τα όργανα σας και αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Μπορείτε ακόμα να είστε πάρα πολύ βαρύς ή να μεταφέρετε πάρα πολύ λίπος γύρω από τη μέση σας, ωστόσο, αν έχετε σχήμα αχλαδιού. Οι άνδρες πρέπει να έχουν περιφέρεια μέσης 40 ίντσες ή λιγότερο και οι γυναίκες δεν πρέπει να έχουν μέση μεγαλύτερη από 35 ίντσες.

Υγιής αναλογία ύψους-βάρους

Ο δείκτης μάζας σώματος χρησιμοποιείται συνήθως για να προσδιορίσετε αν έχετε υγιές βάρος για το ύψος σας. Μπορείτε να ανατρέξετε σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή BMI ή να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον τύπο BMI = [βάρος σε κιλά / (ύψος σε ίντσες x ύψος σε ίντσες] x 703. Έτσι, εάν είστε 5 πόδια, 6 ίντσες ψηλός και ζυγίζετε 145 Λίρες, ο ΔΜΣ σας θα είναι 145 / (66×66) x 703 ή 23,4. Οτιδήποτε μεταξύ 18,5 και 24,9 θεωρείται υγιής, ένας αριθμός μικρότερος από αυτό δείχνει ότι είστε υποβαθμισμένοι, και ένας μεγαλύτερος αριθμός σημαίνει ότι είστε υπέρβαροι. Για ένα άτομο που είναι 5 πόδια, 4 ίντσες, ένα υγιές βάρος είναι μεταξύ 110 κιλών και 140 κιλών, για κάποιον που είναι 5 πόδια, 7 ίντσες, κυμαίνεται από 121 κιλά σε 153 λίβρες. · Ο ΔΜΣ δεν μετράει πραγματικά το σωματικό λίπος , Ωστόσο, έτσι είναι δυνατόν να είναι σε ένα υγιές βάρος αλλά υπερβολικά λίπος, μια κατάσταση που ονομάζεται «κανονική παχυσαρκία». Η παχυσαρκία με φυσιολογικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη, ακριβώς όπως το υπερβολικό βάρος. Ο ΔΜΣ μπορεί επίσης να υπερεκτιμά το λίπος σε ανθρώπους που είναι πολύ μυϊκοί και υποτιμούν το σε ηλικιωμένα άτομα.

Αναλογία μέσης προς ύψος

Ένας άλλος δείκτης που μπορεί να δείξει αν έχετε μια υγιή σύνθεση σώματος και βάρος είναι η αναλογία μέσης προς ύψος, η οποία υπολογίζεται διαιρώντας την περιφέρεια μέσης σας σε ίντσες από το ύψος σας σε ίντσες. Αυτός ο λόγος μπορεί να είναι καλύτερος για τον έλεγχο της καρδιακής νόσου από την περιφέρεια της μέσης μόνο ή τον ΔΜΣ, σύμφωνα με το άρθρο ανασκόπησης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity Reviews το 2012. Οι άνδρες θεωρούνται υγιές βάρος εάν η WHtR τους είναι μεταξύ 0,43 και 0,52. Έχουν ένα WHtR μεταξύ 0,42 και 0,48. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που έχει ύψος 5 πόδια, 4 ίντσες θα πρέπει να έχει περιφέρεια μέσης μεταξύ 27 και 31 ιντσών, ενώ ένας άνδρας που είναι 5 πόδια, 10 ίντσες ψηλός θα θεωρείται υγιής με περιφέρεια μέσης μεταξύ 31 και 37 ίντσες.

Κατανομή βάρους και τύπο αμαξώματος

Λόγω των ορμονών και της γενετικής, οι γυναίκες τείνουν να φέρουν το επιπλέον βάρος τους γύρω από τους γοφούς και τους μηρούς τους, και οι άνδρες έχουν περισσότερο βάρος που εναποτίθεται γύρω από τις κοιλιές τους. Οι γυναίκες τείνουν επίσης να έχουν περίπου διπλάσιο βάρος σε σχέση με τους άνδρες. Το συγκεκριμένο σε φύλο λίπος γύρω από τους γοφούς και τους μηρούς της γυναίκας είναι ιδιαίτερα δύσκολο να χάσει και τείνει να είναι ανάμεσα στο τελευταίο λίπος που χάνεται όταν αδυνατίζει. Εάν έχετε σχήμα αχλαδιού, θα διατηρήσετε αυτό το σχήμα ακόμη και αν χάσετε βάρος, θα είστε απλώς μικρότεροι.