Υπάρχει μια βιταμίνη που ενθαρρύνει την αύξηση ύψους;

Στην κοινωνία μας, θαυμάζεται ένα ψηλό ανάστημα. Τα μοντέλα πρέπει να είναι 5’7 ” ή ψηλότερα, και οι γυναίκες ψάχνουν άνδρες που είναι ψηλοί, σκοτεινές και όμορφοι. Δυστυχώς, δεν μπορείτε να επιλέξετε το ύψος σας. Η γενετική διαδραματίζει τον μεγαλύτερο παράγοντα στον καθορισμό του τελικού ύψους σας. Ευτυχώς, ωστόσο, υπάρχουν μερικές βιταμίνες που μπορούν να βοηθήσουν στην ενθάρρυνση της αύξησης του ύψους όταν καταναλώνονται στη διατροφή ή συμπληρώνονται.

Βιταμίνη Α

Σύμφωνα με το περιοδικό της Κλινικής Ενδοκρινολογίας, η συμπλήρωση βιταμίνης Α έχει βρεθεί αποτελεσματική στην αύξηση της αύξησης ύψους στα παιδιά (βλέπε αναφορά 1). Οι ερευνητές συμπλήρωσαν 6,000 IU βιταμίνης Α κάθε μία εβδομάδα για ένα χρόνο μαζί με ένα συμπλήρωμα σιδήρου και διαπίστωσαν ότι αυτό επέτρεψε στα παιδιά να μεγαλώνουν ταχύτερα και ήταν εξίσου αποτελεσματικά με τη συμπλήρωση της αυξητικής ορμόνης.

Τρόφιμα

Τα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α περιλαμβάνουν το ήπαρ, ορισμένα πλήρη λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα και λάδι από συκώτι μπακαλιάρου. Ενώ τα πλήρη λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα παρέχουν επιπλέον λίπος και θερμίδες, παρέχουν επίσης περισσότερη βιταμίνη Α από τις εκδόσεις χαμηλών λιπαρών, καθώς η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη. Η βιταμίνη Α είναι επίσης πλούσια σε καρότα, γλυκοπατάτες, σπανάκι και αποξηραμένα βερίκοκα.

Προφυλάξεις

Εάν σκέφτεστε να πάρετε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Α για την αύξηση του ύψους, μιλήστε πρώτα με το γιατρό σας για το τι είναι ασφαλές για εσάς. Δεδομένου ότι η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, το σώμα σας δεν μπορεί να απαλλαγεί από τυχόν επιπλέον ποσότητες από μόνο του και λαμβάνοντας επίπεδα βιταμίνης Α που είναι πολύ υψηλά μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη σε ύψος. Τα κορίτσια εφηβικής ηλικίας που έχουν ανεπάρκεια στη βιταμίνη D έχουν υποχωρήσει στην ανάπτυξη · σύμφωνα με το Κέντρο Υγείας του Πανεπιστημίου McGill. Ένας πιθανός λόγος για αυτό είναι ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να οδηγήσουν σε οστεοπόρωση που μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά και να αποτρέψει την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το Γραφείο συμπληρωμάτων διατροφής, η βιταμίνη D βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το γάλα, το τυρί, το συκώτι, οι κρόκοι αυγών και τα ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί. Όσον αφορά το γάλα, όλα τα ποσοστά λίπους έχουν την ίδια ποσότητα βιταμίνης D.

Η βιταμίνη D, όπως η βιταμίνη Α, είναι επίσης μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, έτσι είναι δυνατόν να πάρουμε πάρα πολύ βιταμίνη D. Ορισμένες πιθανές βλαβερές παρενέργειες από την υπερβολική βιταμίνη D περιλαμβάνουν εμετό, ναυτία, πέτρες στα νεφρά και ανωμαλίες καρδιακού ρυθμού.

Τρόφιμα

Προφυλάξεις