Φαγούρα κάτω από τα γόνατα

Το ερεθισμένο, φαγούρα δέρμα στην περιοχή κάτω από τα γόνατα μπορεί να κυμαίνεται από ελαφρώς άβολα έως εντελώς αποδιοργανωτικά. Μια επίμονη φαγούρα μπορεί να οδηγήσει σε συνεχή ξύσιμο που μπορεί να βλάψει το δέρμα. Το δέρμα που είναι φαγούρα σε μια θέση έχει πολλές αιτίες, από ξηρό δέρμα έως δερματίτιδα, και η πληγείσα περιοχή μπορεί να φαίνεται κανονική ή να φαίνεται κόκκινη, ανώμαλη και τραχύ. Επειδή το φαγούρα του δέρματος μπορεί να είναι απογοητευτικό, είναι σημαντικό για τον πάσχοντα να καταλάβει τι είδους συνθήκες μπορεί να το προκαλέσει και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Σημάδια και συμπτώματα

Το κνησμώδες δέρμα κάτω από την περιοχή του γόνατος μπορεί να δημιουργήσει μια δυσάρεστη αίσθηση που προάγει την ανάγκη να χαράξει. Το αίσθημα φαγούρα μπορεί να εντοπιστεί μόνο στην περιοχή κάτω από το γόνατο, αλλά μπορεί επίσης να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές των σωμάτων. Μπορεί να κάνει τις καθημερινές δραστηριότητες δύσκολες, ειδικά αν η φαγούρα είναι επίμονη και διαρκεί περισσότερο από έξι εβδομάδες. Μια παρατεταμένη φαγούρα όπως αυτή ονομάζεται χρόνια κνησμός.

Γιατί βλάπτεσαι

Το ξηρό δέρμα είναι μια κοινή αιτία κνησμού του δέρματος που δεν συνοδεύεται από εξάνθημα. Η απώλεια υγρασίας λόγω του ξηρού αέρα, ειδικά το χειμώνα, μπορεί να προκαλέσει δερματική φαγούρα, ρωγμή ή φλούδα. Άλλες κοινές αιτίες τοπικής φαγούρας είναι το έκζεμα, η ψωρίαση, το κηρίο, οι κυψέλες, η γήρανση του δέρματος και η ύπαρξη ερεθιστικών ουσιών, όπως τα σαπούνια, τα χημικά ή το μαλλί. Η παρασιτική μόλυνση, όπως ψείρες ή ψώρα, μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρή φαγούρα στο σώμα. Ο κνησμός που προκαλείται από μια εσωτερική διαταραχή, όπως η ηπατική ή η νεφρική νόσο, επηρεάζει συνήθως ολόκληρο το σώμα, παρά μία τοπική περιοχή.

Αρχική διορθωτικά μέτρα και φροντίδα

Μια κρύα συμπίεση που εφαρμόζεται στο δέρμα κάτω από τα γόνατα μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Φορέστε χαλαρά, ελαφρά ενδύματα, ειδικά τη νύχτα, και αποφύγετε να φοράτε τραχιά υφάσματα, όπως το μαλλί. Χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα για το δέρμα όλο το χρόνο, ειδικά το χειμώνα, για να ανακουφίσει το ξηρό δέρμα. Εφαρμόστε μια εξωχρηματιστηριακή κρέμα υδροκορτιζόνης σε περιοχές φαγούρας ή δοκιμάστε ένα αντι-ισταμινικό φάρμακο εκτός αν το φαγητό σας είναι από αλλεργίες. Επιπλέον, λοσιόν που περιέχουν καμφορά, καλαμίνη ή πραμοξίνη μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κνησμότητας. Για σοβαρή ή συνεχή φαγούρα, συμβουλευτείτε έναν γιατρό πρέπει να καθορίσετε την ακριβή αιτία για τον κνησμό. Ένας γιατρός μπορεί επίσης να προτείνει μια συνταγογραφούμενη αντιισταμινική, φάρμακο ανταγωνιστή οπιο-υποδοχέα ή κορτικοστεροειδή.

Ντους και Καθαρισμός

Ακόμα κι αν υπάρχουν ποικίλες συνθήκες που μπορούν να προκαλέσουν κνησμό δέρμα, υπάρχουν βασικές μέθοδοι για την πρόληψη κνησμού. Ένας φαγούρα δερματολόγος πρέπει να ντους ή να κάνετε μπάνιο σε χλιαρό ή χλιαρό νερό. Αυτό συμβαίνει επειδή το ζεστό νερό μπορεί να αποβάλει το δέρμα της υγρασίας. Επιπλέον, είναι σημαντικό όλα τα σαπούνια να ξεπλένονται όταν τελειώσει η κολύμβηση. Τα σαπούνια και τα καθαριστικά πρέπει να είναι ήπια με χαμηλή ισορροπία pH.

Αποφύγετε το ξύσιμο

Η χρόνια γδαρσίματα και ο κνησμός μπορεί να προκαλέσουν εντονότατη κνησμό. Χωρίς θεραπεία, αυτό μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται νευροδερματίτιδα. Αυτό προκαλεί συχνά γδαρμένο περιοχές του δέρματος για να γίνουν δέρμα-όπως και παχιά. Η πληγείσα περιοχή μπορεί να εμφανίζεται πιο σκούρα ή πιο κόκκινη από το περιβάλλον δέρμα. Επιπλέον, επανειλημμένα ξύσιμο της περιοχής κάτω από τα γόνατα μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ουλές, υπερχρωματισμός του δέρματος ή ακόμη και βακτηριακή λοίμωξη.