Φαρμακευτικά βότανα για την κατασκευή αίματος

Στον μέσο άνθρωπο, υπάρχουν περίπου 12 pints αίματος, τα οποία πρέπει συνεχώς να φιλτράρονται και να ανανεώνονται. Τα κύρια συστατικά του αίματος περιλαμβάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο, λευκά κύτταρα, τα οποία καταπολεμούν τη μόλυνση και καθαρίζουν τα συντρίμμια και το πλάσμα, το οποίο μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και ορμόνες. Η έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι γνωστή ως αναιμία. Ο όρος “κτίριο αίματος” χρησιμοποιείται συνήθως στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και αναφέρεται σε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που ενθαρρύνουν την παραγωγή νέων κυττάρων αίματος. Η χλωροφύλλη, ο σίδηρος, η βιταμίνη Β-12 και το φολικό οξύ είναι θρεπτικά συστατικά που δημιουργούν αίμα.

Το Wheatgrass είναι ένα σούπερ-τροφή που είναι ένα κατάστημα για πολλές βιταμίνες και μέταλλα, αν και είναι ιδιαίτερα πλούσια σε χλωροφύλλη. Η χλωροφύλλη είναι παρόμοια με το ανθρώπινο αίμα στη σύνθεση και έχει την ικανότητα να διεγείρει την παραγωγή αιμοσφαιρίνης και να δημιουργεί ερυθρά αιμοσφαίρια στον μυελό των οστών, σύμφωνα με τις “Βιοχημικές, Φυσιολογικές και Μοριακές Όψεις της Ανθρώπινης Διατροφής”. Μεγαλύτεροι όγκοι ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοσφαιρίνης στο αίμα αυξάνουν την ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να μεταφερθεί στα κύτταρα, τα οποία χρησιμοποιούν για το μεταβολισμό.

Τα αλλεργιογόνα είναι ένα άλλο σούπερ-φαγητό που θεωρείται οικοδόμος αίματος. Εκτός από την περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη, η μηδική είναι μια πηγή σιδήρου, η οποία απαιτείται από τον οργανισμό για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης. Η αιμοσφαιρίνη είναι η πρωτεΐνη που μεταφέρει οξυγόνο και δίνει στο αίμα το κόκκινο χρώμα. Η έλλειψη αιμοσφαιρίνης και ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι γνωστή ως αναιμία, η οποία προκαλεί κόπωση, ζάλη, χλωμό δέρμα και μειωμένη θερμοκρασία σώματος επιφανείας. Οι βιταμίνες C, B-12 και το φολικό οξύ βοηθούν το σίδηρο να απορροφάται καλύτερα από το σώμα, όπως αναφέρθηκε στο “Advanced Nutrition and Human Metabolism”.

Kelp είναι ένα είδος φύκια, ή άλγη, που επίσης θεωρείται υπερ-τροφή λόγω των θρεπτικών ουσιών που περιέχει. Εκτός από τη χλωροφύλλη, το φύλλωμα είναι πλούσιο σε ιώδιο, βιταμίνες Β και βιταμίνη C. Είναι μια από τις καλύτερες πηγές σιδήρου που διατίθενται από το φυτικό βασίλειο, σύμφωνα με τον “Αμερικανικό Διαιτητικό Σύνδεσμο Ολοκληρωμένο Οδηγό Τροφίμων και Διατροφής”. Άλλοι τύποι φυκών, όπως η σπιρουλίνα, η χλωρέλλα και το μαρούλι, θα θεωρούνται επίσης καλοί κατασκευαστές αίματος.

Τα σκοτεινά φυλλώδη πράσινα φύλλα, ειδικά το σπανάκι και το λάχανο, αποτελούν πηγές όλων των θρεπτικών ουσιών που απαιτούνται για την κατασκευή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης, ιδιαίτερα των βιταμινών Β και του σιδήρου. Οι βιταμίνες Β, συμπεριλαμβανομένου του φολικού οξέος, απαιτούνται επίσης για τον κυτταρικό μεταβολισμό και την παραγωγή ενέργειας στο σώμα, γεγονός που θα συμβάλει στη μείωση της κόπωσης που αισθάνονται οι αναιμικοί.

Τα κόκκινα τεύτλα έχουν χρησιμοποιηθεί από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων ως καθαριστής αίματος και οικοδόμος. Συχνά δόθηκε σε εκείνους που υπέφεραν από απώλεια αίματος και ήταν μια θεραπεία που διασώζει τη ζωή στις ημέρες πριν από τις μεταγγίσεις αίματος. Τα κόκκινα τεύτλα έχουν τα αποτελέσματα που κάνουν στα ερυθρά αιμοσφαίρια λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο, η οποία είναι ιδιαίτερα απορροφημένη και αφομοιωμένη, σύμφωνα με τη “Βιοχημεία της Ανθρώπινης Διατροφής”. Ο χυμός τεύτλων συνιστάται επίσης από τους φυσικούς γιατρούς ως σπλήνα και καθαριστικό του ήπατος.

Σιτάρι

Αλφάλφα

Φαιοφύκη

Σπανάκι

Κόκκινα τεύτλα